Šef britanske diplomacije

"Britanija neće 'zažmiriti' u pregovorima o Brexitu, Bruxelles mora biti fleksibilniji"

Velika Britanija bi iz EU trebala izaći 29. ožujka iduće godine, no još nema dogovora o trgovini
Ilustracija, Brexit
 Melinda Nagy / Profimedia, Alamy

Jeremy Hunt, novi britanski ministar vanjskih poslova, koji je na toj poziciji nedavno zamijenio Borisa Johnsona, upozorio je da bi se Brexit, ne promjene li pregovarači EU-a pristup Ujedinjenom Kraljevstvu, mogao odigrati bez dogovora.

Hunt je, prema pisanju svjetskih medija, za posjeta Berlinu ocijenio kako mnogi u EU smatraju da je potrebno samo malo pričekati, pa će Velika Britanija "zažmiriti", odnosno pristati na slabije uvjete izlaska iz EU-a. To se, međutim, neće dogoditi, istakao je Hunt.

"Ono zbog čega stvarno brinem jest to da bi se mogli promijeniti stavovi britanske javnosti prema Europi, i to generacijama", naglasio je Hunt.

Dodao je kako bi britanski odnosi s kontinentom mogli znatno oslabiti ako pregovarači Bruxellesa ne promijene stavove prema Ujedinjenom Kraljevstvu.

Cilj je da se do listopada postigne dogovor o uvjetima izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a, no to sada djeluje teško ostvarivim. Britanija bi iz EU-a trebala izaći 29. ožujka sljedeće godine. No, još uvijek je otvoreno ključno pitanje pristupa britanskih kompanija jedinstvenom europskom tržištu, kao i pristupa tvrtki iz EU-a britanskom tržištu, nakon što Ujedinjeno Kraljevstvo napusti EU. Tu je i pitanje nove carinske granice koja će dijeliti Sjevernu Irsku, koja je dio Ujedinjenog Kraljevstva, od Republike Irske, koja ostaje u EU.

Istodobno, u Londonu razmatraju mogućnosti sklapanja ugovora o slobodnoj trgovini s nekadašnjim dominionima - Kanadom, Australijom i Novim Zelandom. S obzirom na to da Velika Britanija ima posebne odnose s tim zemljama, a nalazi se i u personalnoj uniji s njima, po mnogima ideju CANZUK-a ne treba odbaciti. Nadalje, Britanci bi mogli liberalizirati trgovinu sa SAD-om, a pokazali su i interes za sličnim trgovinskim aranžmanima s Indijom i Kinom, te još nekim zemljama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:13