Neočekivana ideja

Britancima rođenima između 1980. i 1990. država bi trebala podijeliti po 10 tisuća funti

Pravo na 10 tisuća funti od države, predlaže 'Resolution', Britanci bi stekli s 25 godina
Ilustracija, mladi Britanci
 Profimedia, Alamy

Britancima rođenima između 1980. i 1990. država bi trebala podijeliti po 10 tisuća funti (84.334 kune) kako bi se njihov životni standard približio imućnijoj generaciji 'babyboomera' rođenih iza 2.svjetskog rata, predložila je tamošnja ugledna think-tank fondacija 'Resolution'.

Prijedlog fondacije 'Resolution' uslijedio je nakon dvogodišnjeg istraživanja o generacijskim razlikama britanskih građana u bogatstvu s odrazom na održivost mirovinskog sustava.

Pravo na naknadu koju predlaže 'Resolution' mladi Britanci stekli bi nakon 25 godine života. Budući da je 'Resolution' u spomenuto istraživanje uključio i nekolicinu bivših vladinih dužnosnika, njihova ponuđena rješenja imaju dodatnu težinu pa ne čudi da su izazvali veliku pažnju u otočkoj javnosti, ne samo zbog originalnog prijedloga.

Veliki jaz

Postojanje jaza u imovini kojom raspolažu 'babyboomeri' rođeni između 1946. i 1965. s jedne, i Britanci rođeni od 1980. nadalje, s druge strane, 'Resolution' među ostalim, ilustrira podacima kako tridesetogodišnjaci imaju dva puta manje šanse kupiti vlastitu nekretninu od 'babyboomera' te pet puta veće izglede za najam stana u privatnih iznajmljivača u odnosu na starije Britance.

Utvrđeno je, isto tako, da je nakon 2. svjetskog rata svaka nova generacija Britanaca raspolagala s više dohotka od prethodne sve do generacija koje su rođene poslije 1980..

- Zaustavljanje rasta plaća svake naredne generacije je bez presedana u povijesti. Postoji rizik da jačanje uloge nasljedstva na imovinu u kombinaciji s međugeneracijskim razlikama u prihodima, blokira socijalnu mobilnost – ističu u 'Resolutionu'.

Istraživanje je pokazalo i da su novije generacije punoljetnih Britanaca puno nesigurnije za svoje radno mjesto od naraštaja rođenih između 1966. i 1980.., stoga fondacija svoj prijedlog za jednokratnu naknadu zastupa i potrebom da se tim transferom dio mladih Britanaca motivira za pokretanje vlastitog biznisa. Dio novca, procjenjuje 'Resolution', otišao bi i u mirovinski sustav Ujedinjenog Kraljevstva kojem, prema općoj ocjeni na Otoku, dugoročno prijeti slom.

Novac od oporezivanja

Novac potreban za naknadu koju 'Resolution' predlaže dobio bi se, prema fondaciji, od pojačanog oporezivanja nasljedstva i darova. Trenutno je minimalni porez na nasljedstvo na Otoku 40 posto na imovinu vrjedniju od milijun funti, a fondacija predlaže novi porez od 20 posto za nasljedstva veća od 500 tisuća funti.

U prilog strahovanjima od povećanja spomenutog generacijskog jaza idu upozorenja kako će velika financijska svjetska kriza iz 2009. i inflacija što je uslijedila nakon izglasanog 'Brexita', brojnim mladim Britancima znatno otežati prilike za rješavanje osnovnih životnih pitanja. Uz sadašnji nivo inflacije, upozorio je u osvrtu na prijedloge 'Resolutiona' za CNN, ekonomist Key Neufeld iz Centra za ekonomska i poslovna istraživanja, Ujedinjenom Kraljevstvu trebat će više desetljeća da povrati standard građana iz predrecesijskog vremena.

- Državna pomoć mladim Britancima mogla bi biti veliki financijski uteg za UK. S druge strane, takva plaćanja značila bi puno za veliki broj Britanaca - ocjenjuje Neufeld. U istome prilogu CNN-a analitičar brokerske kuće 'AJ Bell' Tom Stelby napominje kako prijedlog 'Resolutiona' nije novost, te da je takvih ili sličnih ideja već bilo.

Nužne reforme

- Ovakvi prijedlozi, ako se i primijene, suočit će se s istim preprekama koje postoje i sada, a mogu se ukloniti samo reformama koje političari izbjegavaju - poručio je Stelby.

Osporavatelji spomenutih rješenja za smanjivanje 'međegeneracijskog imovinskog jaza' napominju, među ostalim, da su mlađi Britanci manje skloni štednji i opreznijim ulaganjima od 'babyboomera'. Potencijalne uživatelje naknade od deset tisuća funta dobar dio britanske javnosti smatra hedonistima kojima je draže zabavljati se uz skuplja pića i probranija jela, nego štedjeti za stan. Zvuči poznato, zar ne?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:23