Fijasko

Branitelji vratili samo 2% kredita: Ukupno je dosad otpisano čak 240 milijuna kuna

Zadnjom odlukom Vlada je otpisala novih 116 kredita u iznosu od 13,6 milijuna kuna. Ukupno je dosad otpisano čak 240 milijuna, a izvjesno je da će se s otpisom nastaviti. Oni koji su vratili kredit ispali su, čini se, ozbiljni naivci
Zdravko Marić i Andrej Plenković
 Bruno Konjević / CROPIX

Ispod radara javnosti je prošla nedavna odluka Vlade kojom se nastavlja otpisivati kreditni dug razvojačenim pripadnicima Hrvatske vojske, a bilo bi nepravedno ne ukazati na činjenicu da su se krediti dani 1996. ispostavili kao svojevrsna “otpremnina” za najveći broj korisnika.

Od ukupne mase kredita otplaćeno je, naime, samo dva posto (2%) ukupnih sredstava. Tom zadnjom odlukom Vlade, eto, odobrava se otpis dospjelih i nedospjelih potraživanja sa stanjem na dan 30. lipnja 2004., u ukupnom iznosu od 13,626.467,83 kune za korisnike 116 kredita po Kreditnom programu zapošljavanja razvojačenih pripadnika Hrvatske vojske, koji provodi Hrvatska banka za obnovu i razvitak na temelju Ugovora zaključenog s Ministarstvom financija 14. lipnja 1996.

Vlada je, naime, 18. svibnja 1996. donijela Program zapošljavanja razvojačenih pripadnika Hrvatske vojske, na temelju kojeg je HBOR odobravao kredite na otplatu od pet do osam godina, uz jednu do tri godine počeka, uz kamatnu stopu od tri posto do osam posto godišnje, a kredit se osiguravao jamcima.

Po navedenom programu ukupno je odobreno 3655 kredita (poljoprivrednicima 1791 kredit, za osnivanje obrta 1820 kredita te poslodavcima za zapošljavanje 44 kredita) u ukupnom iznosu od 319,591.741,05 kuna. Od toga je, sukladno zahtjevu korisnika kredita i pozitivnog mišljenja stručnog povjerenstva osnovanog pri Ministarstvu hrvatskih branitelja, dosad otpisano 2114 kredita u iznosu od 240,295.706,27 kuna. A sve vodi tome da će se daljnjim odlukama Vlade otpisati i ostatak kreditnih sredstava, a da će oni korisnici kredita koji su platili obveze, onih dva posto, ispasti prilični naivci.

Teški položaj

Jer, podsjetimo, Vlada je na sjednici u ožujku ove godine donijela odluku o otpisu potraživanja po kreditima odobrenima po Kreditnom programu zapošljavanja razvojačenih pripadnika Hrvatske vojske i kreditima koje je odobrio bivši Fond za razvoj i zapošljavanje, na temelju kojih se ukupno otpisalo čak 700 milijuna kuna. Od toga se na Kreditni program zapošljavanja razvojačenih pripadnika Hrvatske vojske odnosi 32 milijuna kuna, a na bivši Fond za razvoj i zapošljavanje 670 milijuna kuna. Od tih 32 milijuna kuna, razlog za 30 otpisanih kredita bila je smrt nositelja kredita, za 30 je razlog bila maligna i teška kronična bolest, a za 82 je razlog bio težak socijalni položaj korisnika kredita. No, ovaj put u odluci Vlada nije objavila što je razlog otpisa kredita, a na naš upit da dobijemo pojedinačni ili agregatni popis tih razloga iz Ministarstva financija nismo dobili odgovor. A vrijedilo bi, na primjer, propitati kriterij “teškog socijalnog položaja korisnika kredita”: kome se to od ostalih grupa građana u Hrvatskoj otpisuje kredit zbog teških socijalnih prilika, a da se prije toga ne “pritisnu” njegovi jamci i ne blokira i rasproda imovina korisnika kredita i jamaca.

Otpis 670 milijuna

Ali imamo odgovor i na to pitanje - postoji grupa korisnika kredita kojima je pod mnogo apsurdnijim okolnostima otpisan kredit, a riječ je upravo o otpisu 670 milijuna kuna za korisnike kreditnog programa Fonda za razvoj i zapošljavanje. Vrijedi podsjetiti na tu nadrealnu odluku Vlade. Poslove Fonda za razvoj i zapošljavanje, osnovanog 1. siječnja 2002.,u studenome 2010. preuzelo je Ministarstvo gospodarstva, a 2012. poslove nadzora i naplate odobrenih kredita preuzelo je Ministarstvo financija. Tako je Ministarstvo financija preuzelo nadzor i naplatu za 208 kreditnih partija, odnosno 192 korisnika kredita, te je na dan 31. prosinca 2012. stanje navedenih kredita iznosilo 1.622,410.528 kuna. Kao dio ukupnih mjera pomoći gospodarstvu, Vlada je 2013. donijela Uredbu o kriterijima za otpise i odgodu na temelju kojih je predvidjela davanje bespovratnih potpora u vidu otpisa u visini od 30 posto do 70 posto iznosa odobrenog i iskorištenog kredita, a na osnovi koje nisu svi podnijeli zahtjev za otpis kredita. Iduće godine Vlada, međutim, donosi uredbu kojom pooštrava kriterije za otpis i odgodu. I sada dolazimo do situacije koja je nenormalna u većem dijelu naše galaksije, osim u Hrvatskoj. Korisnici kredita Fonda počeli su se pozivati na svoja stečena prava na temelju spomenute Uredbe iz 2013. te pokreću sudske postupke, iako nisu na vrijeme podnijeli zahtjev za otpise i odgodu. Državno odvjetništvo tim je povodom dalo velikodušno mišljenje u kojem ne nalazi pravne zapreke za sporazumno rješavanje sporova, te navodi da bi se nepostupanjem i nedonošenjem odgovarajućeg akta na temelju spomenute Uredbe državni proračun izložio dodatnim troškovima i eventualnim novim zahtjevima za odštete. Zbog toga je Vlada u ožujku donijela odluku o otpisu ukupno oko 670 milijuna kuna za korisnike kredita tog Fonda, a nemalim dijelom taj se otpis odnosi na one korisnike kredita koji su tužili državu zato što im nije otpisala dio kredita. Tako su porezni obveznici oprostili i otpisali i dio kredita korisnicima kredita jer su korisnici kredita tužili državu zato što im nije otpisala dugove, iako nisu pravovremeno podnijeli zahtjev za otpis i odgodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:59