Projekt Breunion Boys

Boy bendom protiv Brexita: Pjesmom 'Britanijo, vrati se' kreću u turneju po pubovima

Petorica Nizozemaca odlučila se na pomalo komičan način uključiti u lobiranje protiv Brexita
Breunion Boys
 YouTube

Dok tisuće britanskih kompanija ubrzano lansira svoje planove za izvanredne situacije zbog sve vjerojatnijeg ‘no-deal’ Brexita, a britanski članovi parlamenta pripremaju za još jedan žestoki tjedan s nadom da će odgoditi datum izlaska Britanije iz Europske unije i postići neki dogovor oko toga, ekonomiste širom svijeta brine kako će tvrdi Brexit utjecati na globalni gospodarski rast. Tako je, recimo, Međunarodni monetarni fond objavio da Brexit predstavlja, uz usporavanje kineskog rasta, najveći rizik rast svjetskog gospodarstva.

Shvativši iz svega da je stvar ozbiljna, neki su se europski građani odlučili izravno uključiti u lobiranje protiv Brexita, a jedan od zaista komičnih pokušaja došao je iz Nizozemske gdje je osnovan peteročlani boy bend “Breunion Boys”, a njihov prvi single i video izazvali su nemalu pažnju u Britaniji (pa i među komičarima, poput Russela Howarda) kao i na društvenim mrežama.

Naziv pjesme “Britain Come Back” (Britanijo, vrati se), kao i njen tekst, toliko su patetični da na prvo slušanje pomislite kako je riječ o ismijavanju. Recimo: “Britain, come back to us, it is not too late to turn around.” (Britanijo vrati se nama, nije prekasno da se okreneš). “There's always been a sea between us, we used to sail it together -- but you're leaving, now we're falling apart.” (Uvijek je između nas bilo more, zajedno smo njime plovili – ali ti sada odlaziš, sada se raspadamo.)

U svakom slučaju, pokretačica projekta Julia Veldman je, kako su objavili Sky i Sun, godinu dana birala mladiće koji vjeruju u odnose Britanije i EU te sada čine skupinu “Breunion Boys”, a na sve je potrošila 13 tisuća dolara.

Zašto se odlučila na taj čin?

U intervjuu je rekla kako se nije mogla dosjetiti ničeg boljeg od boy benda, “najbolje stvari koju nam je Britanija ikad dala”, kako bi spriječila Brexit prije za to određenog datuma, 29. ožujka. Ona je inače umjetnica koja se bavi animacijom, a mladići tvrde kako iza njih ne stoji EU niti neka politička stranka. Kako prenosi CNN, Julia Veldman je komentirala kako referendumsko “za” izlazak nije bilo samo proračunata nego i emocionalna odluka pa je zato glupo pokušati promijeniti ishod samo plasirajući činjenice. Na internetskoj stranici benda, mladići pozivaju druge da im se priključe u misiji i da ih sponzoriraju, te poručuju: "Politika i populizam nisu uspjeli, mi donosimo glazbu kako bismo osmislili konverzaciju i vratili Britaniju natrag".

Poznati britanski boy bendovi su “Take That” i “One Direction”, a kakav će bit uspjeh ovih anti-Brexit mladića, prosudite sami. Najavili su i turneju po britanskim pubovima koju će zaključiti, kažu, pred zgradom britanskog parlamenta.

Nama je pak taj urnebesni pokušaj probudio sjećanja na hrvatski pjesmuljak iz 90-ih godina, “Danke Deutschland”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:59