Afera mejlovi

Boris Šavorić je bio svjestan konflikta interesa, Todorić je bankama prijetio stečajem

Raspravlja se o konfliktu interesa zbog toga što Šavorić istovremeno radi za Vladu i za rusku VTB banku
Hotmail i Martina Dalić u krugu
 Goran Mehkek / Hanza Media / Profimedia, Alamy

Index.hr je objavio nove emailove koji, između ostalog, dodatno oslikavaju korespondenciju Martine Dalić, potpredsjednice Vlade s konzultantima glede izrade Zakona o postupku izvanredne uprave, te ulogu Borisa Šavorića i njegove odvjetničke kuće u tom procesu.

U emailovima Šavorić raspravlja i o mogućem konfliktu interesa zbog toga što istovremeno neformalno radi za Vladu, ali i za rusku VTB banku, jednog od kreditora Agrokora. Mediji su već u travnju prošle godine pisali o tom konfliktu interesa, tako da je jasno da su i čelni ljudi Vlade i koalicijski partneri znali za to, ali objavljeni emailovi pružaju sočan uvid u ležernost te prepiske. U jednom od njih, 10. ožujka odvjetnik Šavorić bez krzmanja priznaje taj konflikt interesa, ali ističe kako zbog toga ne treba prekidati dvogodišnju suradnju s VTB-om, a nije jasno jesu li tada o tome da rade projekt za Vladu obavijestio VTB. Tako je Tonći Korunić iz tvrtke InterCapital tog 10. ožujka u jednom trenutku napisao u zajedničkoj email grupi: "Jesi napisao Šavorićev zakon :-)".

"Pišemo.... ali za nas.... jer ako nas ko '48 ufate da surujemo sa Staljinom..... Javila nam se sada vtb opet da bi se ujedinili sa Sberom....dat ce jos para..za sada klasicno financiranje uz dobre kolaterale....‎ ne znaju jos sve magnitude, ali da ih spase jos jedno mjesec dana. I to zato jer je navodno IT zaprijetio sa Chapter 11 stecajna nagodba po americkom pravu. Obavijestavat cemo vas o razvoju...", odgovorio mu je Šavorić. Iz tog citata je vidljivo kako je Ivica Todorić prijetio ruskim bankama da će pokrenuti predstečajni postupak u SAD-u, a Inex navodi kako je Ante Ramljak, bivši izvanredni povjerenik Agrokora, tada zaposlenik Texo Managementa, bio iznenađen takvim navodima, pa je kazao da je nevjerojatno kako oni i dalje "puše te njegove blefove", pod njima misleći na Ruse koji "puše" Todorića.

"Šavorićev zakon, mašala"

"Objasni im da je to kao da je sam sebi stavio lisice na ruke", poručio je Ramljak sugovornicima, dok je Korunić iskazao strah da Rusi prodaju lažnu nadu i kradu dragocjeno vrijeme. U tom trenutku se u prepisku uključuje i Martina Dalić, potpredsjednica Vlade: "Dobra vecer dragi svi! Ja sam se danas bavila neporeznim nametima u pokusaju da dokazem kako Ministarstvo gospodarstva ima smisla. Ali nisam Vas zaboravila. Na nasoj strani nista novo. Savoricev zakon, mašala. Staljinizam je dobar kome ga je Bog dao", napisala je Dalić koja se poslije od članova grupe raspitivala jesu li postojale i druge državne intervencije i iskustva "kada su spašavale živu glavu". Ipak, Šavorić se opet referira na ruske banke. "Rusi su misterija. Jesenjin, stepa, vodka, Cajkovski mocna gomilica, Cehov tri sestre .... i nama cudno da bi itko dao lovu", piše Šavorić, a Index potom navodi kako dva dana kasnije broker Korunić piše da ima informaciju kako je Sberbank pristupio Zagrebačkoj banci s upitom da im otkupi kredite uz diskont.

Tu informaciju potvrđuje i Šavorić. "Yes yes .. Sber nudi otkup mnogim vjerovnicima … uz diskont. Jedini up-side (jer nisu bedasti) im je haircut i da preuzmu kompaniju …. Pratimo sve. Mi za sada odgovaramo VTB-u na upite. Da li se vidimo večeras ili mogu kod frizera na haircut?" piše Šavorić, a potpredsjednica Vlade ih nakon toga poziva na sastanak u Ministarstvo gospodarstva. Iz tog emaila je vidljivo kako su ruske banke imale namjeru otkupiti što veći dio duga Agrokora, kako bi u naknadnom financijskom restrukturiranju koncerna mogle preuzeti 51 posto vlasništva Agrokora. Podsjetimo, Martina Dalić je na saborskom odboru kazala kako nije osobno poznavala Šavorića prije projekta pisanja lex Agrokor, a da je Šavorićeva odvjetnička kuća bila dobila zadatak da prevede zakon koji je u Italiji omogućio restrukturiranja Parmalata, te da je potom Šavorić nastavio raditi na pripremi zakona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:06