Krive loše vremenske uvjete

Bliži se Brexit: najmanji rast britanskog gospodarstva u zadnjih pet godina

Najveći je uteg BDP-u bio građevinski sektor, s padom aktivnosti za 3,3 posto
Big Ben u Londonu
 Phil Noble / REUTERS

Britansko gospodarstvo u prvom je tromjesečju ove godine zabilježilo najslabiji kvartalni rast u posljednjih više od pet godina, od svega 0,1 posto, objavio je tamošnji državni zavod za statistiku (ONS).

Rast britanskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) oštro je zakočen u prvom kvartalu 2018. u usporedbi s prethodnim tromjesečjem, kada je rast iznosio 0,4 posto na kvartalnoj razini, prenio je britanski BBC.

Najveći je uteg BDP-u bio građevinski sektor, s padom aktivnosti za 3,3 posto u prva tri mjeseca, najdramatičnijim od drugog kvartala 2012. godine.

Slijedi sektor proizvodnje, u kojem je rast aktivnosti usporio na 0,2 posto, premda je to djelomice bilo anulirano većom proizvodnjom energije zbog hladnijeg vremena.

Nadalje, osobnu potrošnju, također značajnu sastavnicu BDP-a, prigušila je pak kombinacija više inflacije i sporog rasta plaća.

U ONS-a napominju da su ekstremne vremenske prilike u veljači i ožujku imale relativno malog utjecaja na gospodarske aktivnosti.

"Naše prve procjene pokazuju da je britansko gospodarstvo u prvom kvartalu raslo najsporijim tempom u posljednjih više od pet godina s obzirom na slabiji rast proizvodnih aktivnosti, prigušene industrije koje se oslanjaju na osobnu potrošnju i značajni pad aktivnosti u građevinskom sektoru", kazao je Rob Kent-Smith iz ONS-a.

"Premda je snijeg u određenoj mjeri utjecao na gospodarstvo, posebno u građevinarstvu i nekim segmentima maloprodaje, njegov ukupni efekt bio je ograničen budući da je loše vrijeme povećalo opskrbu energije i internetsku prodaju", zaključio je Kent-Smith.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:25