Podaci Eurostata

Blago ubrzan rast troškova rada u EU u prvom tromjesečju, u Hrvatskoj rast nešto jači

Troškovi plaća porasli su u prvom ovogodišnjem tromjesečju 1,8 posto
Ilustracija
 Profimedia, Zuma Press - News

Troškovi rada u Europskoj uniji blago su ubrzali u prvom ovogodišnjem tromjesečju, a u Hrvatskoj je njihov rast bio nešto izrazitiji, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.

Na razini Europske unije kalendarski prilagođeni troškovi rada po satu porasli su u prva tri ovogodišnja mjeseca za 2,7 posto, procijenili su u Eurostatu. U posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju uvećani su 2,4 posto.

Snažniji rast troškova rada na početku ove godine rezultat je ponajprije osjetno snažnijeg povećanja troškova doprinosa, za 2,9 posto, u usporedbi s njihovim 1,9-postotnim povećanjem na kraju 2017.

Ubrzao je i rast troškova plaća, na 2,7 posto, u odnosu na 2,4-postotno povećanje na kraju prošle godine.

Među pojedinim sektorima najviše su u EU u prvom tromjesečju porasli ukupni troškovi rada po satu u građevinskom sektoru, za 3,6 posto. Slijedi industrija s 3,1 posto i uslužni sektor s 2,9 posto.

Eurozona je na početku godine zabilježila osjetno brži rast troškova rada po satu na godišnjoj razini, za 2,0 posto. U posljednja tri prošlogodišnja mjeseca uvećani su 1,4 posto.

Brži je rast rezultat osjetno snažnijeg povećanja troškova doprinosa na početku ove godine, za 2,6 posto, u odnosu na njihov 0,8-postotni rast na kraju 2017.

Troškovi plaća porasli su u prvom ovogodišnjem tromjesečju 1,8 posto, nakon 1,6-postotnog povećanja u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca.

I u eurozoni je građevinski sektor prednjačio najizrazitijim povećanjem ukupnih troškova rada, za 2,5 posto. U industriji i uslužnom sektoru porasli su po 2,0 posto.

Među zemljama EU-a najveći je skok troškova rada po satu u prva tri ovogodišnja mjeseca bilježila Rumunjska, za 12,7 posto na godišnjoj razini.

Slijede Latvija i Mađarska s povećanjem troškova rada za 11,2 odnosno 10,3 posto.

U Hrvatskoj su kalendarski prilagođeni troškovi rada po satu u prvom ovogodišnjem tromjesečju porasli za 6,1 posto na godišnjoj razini. U posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju uvećani su 5,4 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Pad troškova rada po satu zabilježio je na početku ove godine samo Portugal, za 1,5 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:10