20. Croatia Boat Show

Blagaić: 'Split je centar nautičkog svijeta, s ponosom možemo reći da je krizi kraj'

Oporavak nautičke industrije u Splitu je očit, a ponuda se u odnosu na prošlu godinu udvostručila
Frano Matošić, Andro Krstulović Opara i Vicenco Blagaić
 Božidar Vukičević / CROPIX

Prodaja jedrilica i katamarana u Hrvatskoj dosegnula je poslije velikog pada i razdoblja krize rekordne razine. Svaki vlasnik kuće ili apartmana uz more nabavio je ili planira nabaviti mali gliser ili gumenjak kako bi obogatio svoju ponudu.

Rezultat svega toga novi je investicijski ciklus u propulzivni nautički biznis.

- Split je centar nautičkog svijeta i nakon nekoliko godina stagnacije s ponosom možemo reći da je krizi kraj. Potrudit ćemo se da se uskoro vratimo među deset najvećih sajmova svijeta, a već ove godine vrlo smo blizu tome - rekao je direktor Croatia Boat Showa Vicenco Blagaić, nekoć najveće takve manifestacije u jugoistočnoj Europi, čije je 20. izdanje počelo 11. travnja.

Najljepša razglednica

Sajam je službeno otvorio Frano Matušić, državni tajnik za turizam, a okupljene je pozdravio i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, koji je rekao kako je dogovoreno da će Croatia Boat Show na Zapadnoj obali ostati i idućih pet godina jer je slika sajma jedna od najljepših razglednica Splita proteklih godina.

Oporavak nautičke industrije mogao se vidjeti već na proteklim nautičkim sajmovima u Biogradu i Zagrebu, no najočitiji je u Splitu, gdje se ponuda u odnosu na prošlu godinu udvostručila. Organizator Vicenco Blagaić ove je godine udružio snage s jednim od dosadašnjih izlagača, Gordanom Zadrom, i na Zapadnoj obali osmislio vrlo lijepu priredbu sa 300 izlagača i 150 plovila različite veličine, od džepnih bajbota do luksuznog Azimuta 116, dužine 35 metara i vrijednog sedam milijuna eura. Za samo desetinu tog iznosa može se odabrati i novi Azimut Atlantis 51 od 15 metara s visokog dozom komfora za šesteročlanu hrvatsku obitelj. U istom cjenovnom rangu je i Beneteau GT 50 Fly s tri velike kabine i komandama na joystick za jednostavno upravljanje kao s malom brodicom.

Hrvatske premijere

Među tridesetak hrvatskih premijera posebna atrakcija bio je gliser s pomičnom krmom Evo 43, koji potpuno mijenja koncept življenja na moru jer u 13 metara u rasklopljenom stanju pruža komfor 20-metarske jahte. Za domaću publiku najzanimljivije su obiteljske brodice od šest do sedam metara, dostupne široj publici već za 50 tisuća eura. Premijera sajma je Beneteau Antares 9, s dva izvanbrodska motora snage po 200 KS i akcijskom cijenom od 124 tisuće eura. Izvanbrodski motori idu na sve veća plovila pa je iznenađenje bio i najveći Jeanneau Merry Fisher 10.95 s tri kabine, vrijedan čak 200 tisuća eura.

Nepotopivi gliseri

Posebna atrakcija bili su nepotopivi finski gliseri XO 24 Defender i XO 31 Cruiser. Crni aluminij i agresivan dizajn u kombinaciji s moćnim izvanbrodskim motorima izazivaju strahopoštovanje kod svih plastičnih konkurenata.

Među jedrilicama su dominirale francuske Jeanneau i Beneteau te njemačke Hanse s novom generacijom modela prozračnijeg dizajna i pojednostavljenog sustava upravljanja jedrima. Gotovo sva izložena plovila s jedrima već su u ponudi čarterskih agencija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 23:38