Novac.hr

Bjelovar u godinu dana na plaćama gradskih službenika uštedio 1,5 milijuna kuna

U gradskoj upravi uvedena je zabrana novih zapošljavanja, a spremaju se i za digitalizaciju
Centar Bjelovara, arhivska fotografija
 Srđan Vrančić / Hanza Media

Grad Bjelovar je u zadnjih godinu dana na plaćama gradskih službenika uštedio više od 1,5 milijuna kuna. U prosjeku su na mjesečnoj razini uštedjeli od 50 do 70 tisuća kuna, a gradonačelnik Dario Hrebak kaže kako je cilj doći do uštede od 2,5 milijuna kuna godišnje.

- Osam ljudi je otišlo u mirovinu i nismo zaposlili nikakve nove zaposlenike. U gradskoj upravi smo uveli zabranu novih zapošljavanja, a kada do kraja godine uvedemo digitalizaciju, onda ćemo imati još veće uštede - kaže Hrebak.

Veliku ulogu u postizanju ove uštede imali su i projekti EU. Trenutačno u Gradu radi pet djelatnica na provođenju projekata financiranih europskim novcem, a većina sredstava za njihove plaće dolazi isto tako iz Europske unije. U planu je i daljnje iskorištavanje europskih sredstava. Prošle je godine Grad izvukao 44 milijuna kuna, a ove godine se taj iznos popeo na 127 milijuna.

- Ovdje se radi o sustavnom i organiziranom smanjenju troškova, a s manjim brojem djelatnika nije niti malo pala efikasnost same gradske uprave. Uveli smo i mjesečne stimulacije od 1000 kuna za one koji naprave dodatan posao - veli Hrebak.

Što se tiče ušteđenog novca, gradonačelnik navodi da će nastaviti s ulaganjem u razvoj IT industrije u Bjelovaru te u razvoj i promoviranje gradskog veleučilišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 19:05