Najvažniji gradski projekt

Bjelovar čeka dozvolu da objavi imena fizičkih osoba koje primaju proračunski novac

Gradonačelnik Bjelovara smatra da je web stranica "proračun.bjelovar.hr" najvažniji gradski projekt koji je realiziran u zadnjih godinu dana
 Street View/Hanza Media

Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara, Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a i Vuk Vuković, ekonomski analitičar i osnivač Oraclum Intelligence UK će danas na konferenciji za novinare pod nazivom "Transparentno trošenje javnog novca-primjer Bjelovar" predstaviti dosadašnje dosege povećanja uvida građana u strukturu prihoda i rashoda Bjelovara, ali i istaknuti problem koji onemogućava daljnje podizanje razine transparentnosti gradskog proračuna.

"Radi se o tome da smo građanima zbilja približili, na razini koja je najveća u odnosu na sve druge gradove, strukturu prihoda i rashoda proračuna, tako da svatko može vidjeti koliko se troši – od plaća do socijalnih, kulturnih i investicijskih projekata. Jer, prosječni građanin se teško snalazi u općem dokumentu o gradskom proračunu, u toj šumi podataka, a mi smo to strukturirali, ali i vizualizirali na način koji je prijemčiv i brzo razumljiv prosječnom građaninu Međutim, sada želimo ići korak dalje, želimo u realnom vremenu objavljivati fakture putem kojih Grad isplaćuje novac tvrtkama i građanima, ali još uvijek nismo dobili zeleno svjetlo, odnosno stav Agencije za zaštitu osobnih podataka, AZOP-a, o tome smijemo li objaviti imena fizičkih osoba. Smatramo da je to jako bitno, jer građani moraju vidjeti je li netko od fizičkih osoba kojima Grad uplaćuje novac, po bilo kojoj osnovi, u određenim vezama s gradskim dužnosnicima ili političkim strankama i koja je priroda tih poslova i tih odnosa", kazao nam je tim povodom Dario Hrebak, dodajući kako je web stranica "proračun.bjelovar.hr" najvažniji gradski projekt koji je realiziran "u zadnjih godinu dana, otkako upravljamo Bjelovarom".

"Hrvatska je prebirokratizirana zemlja, a to je plodno tlo za nastanak korupcije. Građani imaju pravo znati kako se troši njihov novac. Ovim projektom postajemo najtransparentniji grad u Hrvatskoj, a najbolje tek slijedi, jer u sljedećoj fazi ovog projekta omogućit ćemo građanima da vide svaki račun koji se troši u gradskoj upravi od 1 kune pa do milijun kuna. Mi u Bjelovaru nemamo što skrivati, i projekt GDPR-a ne smiju zloupotrebljavati birokracija niti politika. Mnogima su puna usta borbe protiv korupcije, ali malo je konkretnih primjera borbe protiv nje. Ovime započinjemo stvarnu borbu protiv korupcije na lokalnoj razini", poručuje Hrebak, napominjući kako ta web stranica ima i link na aplikaciju-igricu u okviru koje građani mogu, na pojednostavljenoj razini, sami kreirati povećanje prihoda i poreza ili rashoda i tako vidjeti kako to utječe na povećanje ili smanjenje deficita gradskog proračuna, odnosno manjka ili viška u gradskoj kasi na godišnjoj razini.

Na toj web-stranici se mogu vidjeti i strukture proračuna u zadnjih deset godina, s tim da je zadnji prikaz dan za 2017. godinu, a za 2018. se očekuje čim bude poslan službeni dokument Ministarstvu financija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:42