Nove optužbe

Bivši direktor Nissana vlastite dugove od 17 milijuna dolara prebacio na račun kompanije?

Carlos Ghosn optužen je za dva nova financijska zločina
Carlos Ghosn
 Toru Hanai / REUTERS

Carlos Ghosn, sada već bivši izvršni direktor Nissana, optužen je za dva nova financijska zločina, piše BBC.

Ghosn je priveden još u studenom pod optužbom za umanjenu prijavu svoje plaće tijekom pet godina rada u kompaniji, odnosno od 2010. do 2015., a japanski su tužitelji sada došli do dokaza koji pokazuju smanjeni prikaz prihoda tijekom dodatne tri godine, između 2015. i 2018.

No, bivši direktor Nissana optužen za puno ozbiljniji zločin – zloupotrebu povjerenja kompanije. Da pojasnimo, prema novim saznanjima, Ghosn je jednostavno prebacio vlastite dugove nastale zbog loših ulaganja u iznosu od 17 milijuna dolara na kompaniju. Uz to navodno je i platio gotovo 15 milijuna dolara saudijskom biznismenu Khaledu al-Juffaliju za garanciju da će mu pomoći u isplati njegovih dugova, a novac je uzeo iz proračuna kompanije.

Nove su optužbe stigle neposredno nakon informacija o mogućem puštanju uz jamčevinu bivšeg Nissanovog direktora koji je, očekivano, negirao sve za što ga se tereti te je optužbe nazvao “neosnovanima”.

Ako Carlos Ghosn bude proglašen krivim, mogao bi dobiti do 10 godina zatvora i/ili novčanu kaznu do čak 700 milijuna jena (oko 6,5 milijuna dolara).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:28