Naftni magnat

Bio je među najbogatijim ljudima na svijetu, a sada je osuđen na 30 godina zatvora

Batistino bogatstvo se prije šest godina procjenjivalo na više od 35 milijardi dolara
Eike Batista (u bijeloj majici) u pratnji policajaca
 Ueslei Marcelino / REUTERS

Brazilski naftni i rudarski magnat Eike Batista, ne tako davno sedmi najbogatijih čovjek na svijetu, osuđen je u utorak na 30 godina zatvora zbog korupcije, piše BBC.

Batistino bogatstvo se prije šest godina procjenjivalo na više od 35 milijardi dolara, ali je ono u međuvremenu gotovo do kraja okopnjelo.

U probleme s pravosuđem ovaj tajkun došao je zbog potkupljivanja bivšeg guvernera Rio de Janeira Sergia Carbala na čije je inozemne račune uplatio više od 21 milijun dolara. Zauzvrat su Batistine tvrtke dobile niz unosnih ugovora s državom Rio.

Kako piše BBC, ova presuda je konačni pečat na karijeru čovjeka koji je svojedobno bio simbol ekonomskog uspona Brazila. Svoje carstvo koje se protezalo od poslova s naftom do građevine, Batista je sam stekao, a jednom kad se obogatio to nije oklijevao pokazati.

Batista je bio poznat po svojoj ljubavi prema skupim autima, a njegov raskošni, da ne kažemo razmetljivi stil života poslužio je kao inspiracija cijelom nizu mladih brazilskih poduzetnika. Napisao je knjigu o svojem uspjehu, na Twitteru imao preko milijun pratitelja i natjecao se u utrkama na moru. No sve se vrlo brzo raspalo kao kula od karata - mnogi infrastrukturni projekti njegovih tvrtki bili su vrlo loše isplanirani i nikada se nisu realizirali.

Najveći problem ipak se krio u tome da je većina njegovog carstva bila izgrađena na temelju bliskih veza s osobama u vrhu vlasti. Čitaj - korupciji. Jednom kad su krenule istrage, vrlo brzo je izgubio gotovo sve, a posebno je bolan bio trenutak kad su mu vlasti zaplijenile sedam luksuznih automobila, među njima i Lamborghini Aventador.

Danas, nakon što je njegovo bogatstvo okopnjelo, a tvrtke i poslovni projekti se uglavnom raspali, Batista je postao simbol jednog drugog Brazila. Onog ogrezlog u korupciju i ekonomske probleme koji su se godinama gurali pod tepih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:36