Skup u Düsseldorfu

'Bez uvođenja reda, mi ćemo se sve teže boriti, a radnici će odlaziti u inozemstvo'

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

24.10.2019. u 12:04

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

24.10.2019. u 12:04

Osijek, 180712
Gradiliste najduzeg mosta u Hrvatkoj, mosta preko rijeke Drave kod Petrijevaca. Duzine 2.507 metara i sirine 28 metara najznacajniji je objekt na dionici koridora 5C Budimpesta-Sarajevo-Ploce. Vrijednost radov a iznosi 950 milijuna kuna. Radove na izgradnji mosta izvodi poslovna udruga koju cine zagrebacki Viadukt, Osijek-Koteks, Konstruktor-inzenjering, Skladgradnja-Grup i Hidroelektra. Gradnja mosta tece po planu osim dijela na plovnom putu rijeke Drave na kojima je pilone trebao graditi Konstruktor koji je u blokadi i trenutno se ceka potpisivanje ugovora s novim izvodjacem. Na fotografiji: Podzemni radovi na stupovima mosta. Foto: Vlado Kos / Cropix
Vlado Kos / CROPIX

Podzemni radovi na stupovima mosta

Visoko porezno opterećenje plaća u odnosu na konkurenciju, spore i komplicirane procedure izdavanja potrebnih isprava za radnike te nelojalna konkurencija glavni su problemi hrvatskih izvoznika u Njemačku i EU koji će biti izloženi u četvrtak na skupu gospodarsko-interesnog udruženja Ingra DET u Düsseldorfu.

Skupu Ingre DET prisustvovat će, među ostalima, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, koji će predvoditi delegaciju dužnosnika pet ministarstava. Očekuje se i dolazak predsjednice HUP-a Gordane Deranje.

- Trebamo podršku naše države. Bez poreznih rasterećenja i uvođenja reda u hrvatski sustav, mi ćemo se sve teže boriti, a radnici će odlaziti - kaže Zoran Andročec, direktor Ingre DET, koja okuplja najveće hrvatske tvrtke s ciljem pružanja investicijskih projekata i usluga u inozemstvu. Trenutno za tvrtke okupljene u ovom udruženju radi više od 2000 radnika.

- Cilj nam je da se naši izaslani radnici nakon odrađenog posla vrate svojim obiteljima u Hrvatsku sa zarađenom plaćom, ali i novim znanjima i iskustvom - pojašnjava Andročec.

U Ingri DET ističu da je dio članica udruženja radi zadržavanja radnika uveo beneficirani radni staž, osigurao prijevoz i smještaj te natprosječna primanja.

- Nudimo našim radnicima dodatne modele socijalnog osiguranja, tako da imaju bolju mirovinu. Sve je to dugoročno neodrživo bez podrške države - ističe Andročec. U Ingri DET apeliraju na pojednostavljivanje procedura koje reguliraju kraća službena putovanja radnika te prijave radnika i gradilišta kod službi države primateljice.

 Andročec navodi da postoje i sumnjive j.d.o.o. tvrtke koje ‘otimaju’ radnike nudeći im nerealno velike plaće, koje radnici na kraju nikad ne dobiju - upozorava direktor Ingre DET, najavljujući da će udruženje nastaviti borbu protiv nereda na tržištu i za povećanje konkurentnosti hrvatskih tvrtki koje rade na inozemnim tržištima.