Skup u Düsseldorfu

'Bez uvođenja reda, mi ćemo se sve teže boriti, a radnici će odlaziti u inozemstvo'

Minimalne plaće za svaku djelatnost su propisane i ako se radi obračun u Hrvatskoj, potrebno je napraviti još jedan u Njemačkoj
Podzemni radovi na stupovima mosta
 Vlado Kos / CROPIX

Visoko porezno opterećenje plaća u odnosu na konkurenciju, spore i komplicirane procedure izdavanja potrebnih isprava za radnike te nelojalna konkurencija glavni su problemi hrvatskih izvoznika u Njemačku i EU koji će biti izloženi u četvrtak na skupu gospodarsko-interesnog udruženja Ingra DET u Düsseldorfu.

Skupu Ingre DET prisustvovat će, među ostalima, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, koji će predvoditi delegaciju dužnosnika pet ministarstava. Očekuje se i dolazak predsjednice HUP-a Gordane Deranje.

- Trebamo podršku naše države. Bez poreznih rasterećenja i uvođenja reda u hrvatski sustav, mi ćemo se sve teže boriti, a radnici će odlaziti - kaže Zoran Andročec, direktor Ingre DET, koja okuplja najveće hrvatske tvrtke s ciljem pružanja investicijskih projekata i usluga u inozemstvu. Trenutno za tvrtke okupljene u ovom udruženju radi više od 2000 radnika.

- Cilj nam je da se naši izaslani radnici nakon odrađenog posla vrate svojim obiteljima u Hrvatsku sa zarađenom plaćom, ali i novim znanjima i iskustvom - pojašnjava Andročec.

U Ingri DET ističu da je dio članica udruženja radi zadržavanja radnika uveo beneficirani radni staž, osigurao prijevoz i smještaj te natprosječna primanja.

- Nudimo našim radnicima dodatne modele socijalnog osiguranja, tako da imaju bolju mirovinu. Sve je to dugoročno neodrživo bez podrške države - ističe Andročec. U Ingri DET apeliraju na pojednostavljivanje procedura koje reguliraju kraća službena putovanja radnika te prijave radnika i gradilišta kod službi države primateljice.

Andročec navodi da postoje i sumnjive j.d.o.o. tvrtke koje ‘otimaju’ radnike nudeći im nerealno velike plaće, koje radnici na kraju nikad ne dobiju - upozorava direktor Ingre DET, najavljujući da će udruženje nastaviti borbu protiv nereda na tržištu i za povećanje konkurentnosti hrvatskih tvrtki koje rade na inozemnim tržištima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:51