'Zazvoni za ravnopravnost'

'Bez propisanih i nametnutih kvota kao ni državne intervencije ništa nećemo postići'

'Hrvatska treba vise žena na tržištu rada i više žena na upravljačkim funkcijama. Žene ne bi trebale birati između karijere i obitelj'
S lijeva na desno: Melita Mulić, Zoran Milanović, Ivana Gažić i Gordana Deranja
 Damjan Tadić / CROPIX

- Danas za ravnopravnost spolova zvoni više od 90 svjetskih burzi – tim je riječima predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić, otvorila današnji događaj 'Zazvoni za ravnopravnost spolova' u sklopu kojeg se sada već tradicionalno simboličnim zvonom označava početak trgovanja na burzama povodom Međunarodnog dana žena.

- Hrvatska treba više žena na tržištu rada i više žena na upravljačkim funkcijama. Žene ne bi trebale birati između karijere i obitelji - poručila je predsjednica HUP-a Gordana Deranja.

Ovom je prilikom Vali Marszalek, direktorica UN Global Compacta za Hrvatsku, najveće svjetske inicijative za održivi razvoj i korporativnu održivost koja danas broji preko 10.000 tvrtku članica diljem svijeta, istaknula kako je trenutno u svijetu bez poslova čak 41 posto žena s visokom stručnom spremom, dok i dalje postoji 14 posto kompanija u kojima nije postignuta ni minimalna kvota od 30 posto žena na rukovodećim pozicijama.

- Što su kompanije razvijenije, te razlike su veće. Zabrinjavajuća je činjenica da se danas procjenjuje da će nam trebati još 257 godina kako bi zatvorili globalni ekonomski jaz između muškaraca i žena – dodala je Marszalek.

Zagreb, 060320.
Zagrebacka burza, Ivana Lucica 2.
Predsjednik Republike Zoran Milanovic sudjelovao je na dogadanju Zazvoni za ravnopravnost spolova. 
Na fotografiji: Zoran Milanovic i Ivana Gazic.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX

Veleposlanik Kanade u Hrvatskoj, Alan Bowman, istaknuo je kako je u Kanadi situacija ipak nešto drukčija, počevši od parlamenta i javnih službi pa sve do kompanija, te je pojasnio kako je kod njih, prije svega u javnom sektoru broj žena i muškaraca gotovo izjednačen.

- Primjerice, imamo i jednaki broj žena i muškaraca u ambasadama. Iako je diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj pomak vidljiv, moramo težiti još boljim rezultatima. Činjenica je da su kompanije koje imaju veliki broj žena na rukovodećim pozicijama puno uspješnije - kazao je.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, tim je povodom istaknuo kako je po ovom pitanju u našoj zemlji vidljiv blagi, ali nedovoljni napredak.

- Usporedimo li Hrvatsku s ostalim zemljama, mi smo ok. Uzmemo li samo zastupljenost žena u Saboru možemo vidjeti da je ona kroz cijelo ovo razdoblje bila je relativno visoka – kazao je.

Predsjednik Milanović, objasnio je kako bez kvota nećemo postići ništa, te da one moraju biti nametnute od strane države.

- Bez kvote od 40 posto nema šanse. Država to mora nametnuti. Kvote, zakoni, ali i javni sektor u kojem je zaposleno 260.000 ljudi. Ništa bez javnog sektora, bez pritiska i sile koju država i oni koji je vode i imaju glavnu riječ mogu napraviti – zaključio je Milanović.

Na kraju današnjeg skupa, simboličnim zvonom za početak rada burze zazvonili su Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze, i Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca te ujedno predstavnica Global Compact mreže Hrvatska, uz veleposlanika Kanade u Hrvatskoj, Alana Bowmana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 16:47