Neizvjesna sudbina

Duhanski gigant na izlaznim vratima, radnici se žale: 'Ovo je neshvatljivo i apsurdno'

Tvornica u Kanfanaru godinama posluje uspješno. No, zbog čestih izmjena propisa i trošarina moraju razmisliti isplati li im se ostati u RH
Tvornica BAT-a u Kanfanaru
 Goran Šebelić / Hanza Media

Dva mjeseca nakon prvih glasina da bi BAT mogao zatvoriti svoju tvornicu cigareta u Kanfanaru pokraj Rovinja i najave premijera Plenkovića da će Vlada naći rješenje da ta proizvodnja opstane, radnici u BAT-ovim pogonima u Kanfanaru i dalje žive u neizvjesnosti za svoja radna mjesta i egzistenciju.

- Nisu samo zabrinuti radnici u Kanfanaru, nego i zaposlenici Hrvatskih duhana iz Virovitice, kao i dobavljači, poljoprivrednici, proizvođači duhana - kaže nam predsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi (PPDIV) Denis Paradiš koji je poslao otvoreno pismo premijeru Plenkoviću podsjećajući ga na najavu o iznalaženju rješenja za ostanak BAT-ove proizvodnje u Hrvatskoj.

Ne smije ostati na obećanju

Paradiš napominje da je u BAT-ovoj tvornici u Kanfanaru 500 zaposlenih, da je na tvornicu naslonjen pogon za preradu duhana u Virovitici, a na taj pogon sudbine velikog broja poljoprivrednika u Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj županiji. Prema službenim procjenama, BAT u Hrvatskoj izravno zapošljava 1600 radnika te surađuje s oko 500 obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava.

- Hrvatska nema mnogo proizvodnih pogona u koje se investira, u kojima se povećava proizvodnja i izvoz, stoga smatramo da je zadaća Vlade da zajedno sa socijalnim partnerima stvori okruženje u kojem takvi sustavi mogu funkcionirati. Postupanje Vlade ne smije ostati na izgovorenoj riječi i obećanju, bez konkretnih poteza - poručio je Paradiš premijeru Plenkoviću.

Na pitanje kada bi Vlada mogla pokrenuti pregovore s BAT-om, u Banskim dvorima nam je odgovoreno kako će ‘potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić tijekom rujna pozvati predstavnike BAT-a na razgovor’.

- S predstavnicima BAT-a razgovarat će se o nastavku proizvodnje u Kanfanaru, uvjetima poslovanja i trošarinskom sustavu. Vlada će i u ovom mandatu nastaviti s poreznim i administrativnim rasterećenjima, te drugim mjerama kako bi se dodatno poboljšali uvjeti poslovanja za sva poduzeća u Hrvatskoj - poručeno nam je iz Vlade.

Da će do sastanka čelnih ljudi Vlade i Uprave BAT-a sigurno doći, potvrdio nam je i saborski zastupnik HDZ-a i bivši ministar turizma Anton Kliman.

- Uvjeren sam da će sastanak i rješenje za tvornicu u Kanfanaru koje je najavio premijer Plenković uslijediti kroz sedam, najdalje deset dana. Proizvodnja cigareta u Kanfanaru će se održati jer je to u interesu svih, počevši od 500 zaposlenih u njoj, a Vlada će, kao što je to, primjerice, ovih dana učinila u slučaju davanja jamstva za proizvodnju u pulskom Uljaniku, ispuniti svoje obećanje i u slučaju tvornice u Kanfanaru - tvrdi Kliman.

Denis Paradiš ocjenjuje kako su se već trebali dogoditi ne samo razgovori Vlade i BAT-a, već i iznaći rješenja.

- Vremena je sve manje, a ništa se konkretno dosad nije učinilo. Štoviše, iz Ministarstva financija prilikom najava poreznih promjena nema uopće govora o izmjenama koje su nužne za održavanje konkurentnosti te proizvodnje - ističe Paradiš.

Trošarinski sustav oporezivanja cigareta, odnosno spor između BAT-a i Vlade, odnosi se na odredbu prema kojoj se obračunava različita trošarina na grijane i ‘obične’ cigarete u korist proizvođača ‘grijanih’ cigareta i to za čak 30 posto. Takav omjer, primjerice, znači da u cijeni kutije s 20 ‘običnih’ cigareta davanja proračunu iznose 16,5 kuna, a u slučaju istoga proizvoda ‘grijanih’ cigareta država ‘ubere’ svega 4,90 kuna. Budući da BAT veliku većinu svoje zarade na tržištu ostvaruje plasmanom ‘običnih’ cigareta, iz te kompanije traže od Vlade da stavi u isti porezni položaj ‘grijane’ i ostale cigarete.

Trošarinski sustav

Kada su pak u pitanju službena stajališta BAT-a o budućnosti proizvodnje cigareta u Kanfanaru, iz te multinacionalke otkako su krenula govorkanja o gašenju proizvodnje u Hrvatskoj nije bilo ni potvrde ni demantija da se planira zatvaranje tvornice u Kanfanaru. Jedini službeni stav BAT-a glasi da se u BAT-u “kontinuirano rade evaluacije proizvodnih lokacija”. Neslužbene reakcije iz izvora dobro upoznatih sa stajalištima BAT-a kažu da u toj multinacionalki “ne mogu shvatiti ponašanje hrvatskih vlasti i kad je u pitanju trošarinski sustav i kad je u pitanju razgovor s Vladom”.

- Prošla su dva mjeseca od posjeta premijera Plenkovića, a BAT još nema ni datum sastanka s potpredsjednikom Marićem, a kamoli Vladin prijedlog rješenja kako osigurati predvidljivost poslovanja i fer tržišni tretman u Hrvatskoj. Takav razvoj situacije neshvatljiv je i apsurdan je iz više razloga - komentiraju naši izvori, dodajući kako je osiguranje ravnopravnog poreznog tretmana za obje vrste cigareta u najboljem interesu državnog proračuna. Naime, napominju naši izvori, prema istraživanju agencije Tobacco Intelligence, grijani duhanski proizvodi mogli bi povećati udio za 60 posto na hrvatskom tržištu duhana do kraja ove godine. To znači, zaključuju, da bi Vlada u 2020. mogla izgubiti oko 200 milijuna kuna poreznih prihoda.

- U klasičnu cigaretu proizvedenu u Hrvatskoj stavlja se hrvatski duhan, a u grijanim proizvodima ga nema. Apsurd je još veći jer se porezni gubitak pojavio u najnezgodnije vrijeme - komentiraju naši sugovornici.

Da bi Vlada trebala požuriti s angažmanom smatraju i u IDS-u.

- Tvornica u Kanfanaru godinama posluje uspješno, zapošljava više od 500 radnika i na nju su vezani brojni kooperanti. Međutim, zbog nedovoljne pravne sigurnosti, čestih izmjena propisa i trošarina dovedeni su u situaciju da moraju ozbiljno razmisliti isplati li im se ostati u Hrvatskoj - upozorava saborski zastupnik IDS-a Marin Lerotić.

Lani je BAT pridonio BDP-u Hrvatske s 455 milijuna kuna

U prilog navodima kako bi odlaskom BAT-a domaća ekonomija izgubila vrlo važan oslonac idu i podaci iz studije Oxford Economicsa o doprinosu BAT-a gospodarstvu Hrvatske. Autori studije, među ostalim, izračunali su da BAT-ov doprinos BDP-u Hrvatske u prošloj godini iznosi 455 milijuna kuna što je za 52 posto više nego 2015. kada je BAT kupio Tvornicu duhana Rovinj od Adris Grupe. Uloživši, prema istome izvoru, 4,7 milijardi kuna u Hrvatsku, BAT je ostvario petinu svih inozemnih investicija u hrvatsko gospodarstvo između 2015. i 2019. i jedan je od najvećih inozemnih ulagača u domaću privredu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 02:52