Sudski spor

Banka 2011. godine isplatila jednu stranu u sporu, a sada mora drugu

Vjeruju da će se uspjeti namiriti od pravne osobe koja je novac dobila nakon prvostupanjske presude
Zgrada Erste banke
 Ankica Vrdoljak / CROPIX

Da banke ovih dana nemaju sreće sa sudskim presudama pokazalo se i u slučaju Erste banke koja će oštećenom klijentu morati isplatiti više od 100 milijuna kuna. Kako je banka izvijestila Zagrebačku burzu, primila je drugostupanjsku presudu prema kojoj tužitelju mora isplatiti 12,6 milijuna eura u kunskoj protuvrijednosti, zatezne kamate od lipnja 2011. godine do isplate, te troškove parničnog postupka u iznosu od 595.000 kuna. Riječ je o preinačenoj presudi prvostupanjskog suda koju je protiv nje vodio tuženik.

O kome je riječ u banci nije bilo moguće saznati, ali su pojasnili da se radi o parničnom postupku kojeg je protiv banke pokrenuo "vjerovnik jedne od ugovornih strana ugovora o depozitu".

-Tužitelj je smatrao da je banka, postupajući po pravomoćnoj sudskoj odluci, povrijedila njegovo pravo. Nakon višegodišnjeg trajanja postupka, prvostupanjsku odluku u korist banke drugostupanjski sud je preinačio u korist tužitelja, objašnjavaju u Erste banci.

Pritom nije riječ o kreditnom plasmanu banke, već je tužena kao depozitna institucija koja je provodila spornu transakciju. U Erste banci smatraju važnim napomenuti "da tužitelj istovremeno prema trećoj osobi ima potraživanje povodom istog ishodišnog pravnog odnosa". Zato smatra da joj, čak i u slučaju da u konačnici definitivno izgubi ovaj postupak, "na raspolaganju stoje odgovarajuće mjere u cilju nadoknade potencijalnog gubitka". U svakom slučaju, razmotrit će obrazloženje presude i u narednom razdoblju uložiti žalbu, odnosno "poduzeti raspoložive procesne radnje s ciljem zaštite svojih prava i interesa".

Neslužbeno se ipak moglo saznati da će Erste banka morati novac isplatiti LHB banci Frankfurt, članici Nove Ljubljanske banke. Međutim, ne radi se o nekim neriješenim računima s Ljubljanskom bankom, već se LHB u ovoj priči pojavljuje kao vjerovnik hrvatske pravne osobe koja je u Erste banci imala račun i na njemu određena sredstva.

U suštini, radi se o dvije pravne osobe iz Hrvatske, pri čemu je jedna dobila sudski spor i s presudom došla u banku tražeći da joj se s određenog računa isplati novac. Međutim, sada uime druge pravne osobe i na temelju nove sudske presude dolazi LHB, tražeći da se novac isplati drugoj strani, vjerojatno zato jer su na taj način regulirale vlastita potraživanja. Očito, prvostupanjski sud je kazao da je Erste banka ispravno postupila, dok posljednja odluka Visokog trgovačkog suda govori da je novac potrebno isplatiti drugoj strani.

Nakon svega, u Erste banci su ipak optimistični. Oni vjeruju da će nakon isplate LHB-u, povrat sredstava moći tražiti od pravne osobe kojoj, prema posljednjoj sudskoj odluci, nisu trebala biti isplaćena. No, to podrazumijeva novi parnični postupak, a na kraju upitno je i to u kakvom je sada financijskom stanju "druga strana", odnosno pravna osoba od koje će banka pokušati vratiti uplaćeni novac. Ono što je sigurno, novi sudski postupak će potrajati, dok u LHB-u neće morati dugo čekati na isplatu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:37