Novac.hr

Bangkok je lani posjetilo više od 20 milijuna ljudi, turisti najviše trošili u Dubaiju

U Bangkoku je lani, prema podacima iz istraživanja, odsjelo 20,05 milijuna posjetitelja
Dubai, Bangkok, London
 Profimedia, imageBroker, robertharding, Alamy

Bangkok, London i Pariz prošle su godine bile tri najposjećenije turističke destinacije u svijetu, pokazuje godišnje istraživanje MasterCarda.

U Bangkoku je lani, prema podacima iz istraživanja, odsjelo 20,05 milijuna posjetitelja. Tek nešto manje, 19,83 milijuna, prenoćilo ih je u Londonu, dok ih je u Parizu odsjelo 17,44 milijuna. Slijede Dubai, s 15,79 milijuna turista koji su odsjeli u tom gradu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, i Singapur, s 13,91 milijuna turista koji su njemu prespavali. Donji dio top 10 ljestvice najposjećenijih destinacija svijeta u prošloj godini predvodi New York, s 13,13 milijuna turista koji su u njemu prenoćili. Slijede Kuala Lumpur, Tokio, Istanbul i Seul.

I projekcije MasterCarda za ovu godinu pokazuju da svih 10 najposjećenijih gradova mogu računati na daljnji rast broja posjeta i noćenja turista. Pritom bi, pokazuje istraživanje, najbolje trebao proći Istanbul, kojem prognoziraju rast od čak 19,7 posto turista koji će u tom gradu odsjesti. S druge strane, najmanji rast prognozira se za Tokio: rast broja turista koji će odsjesti u japanskoj prijestolnici u ovoj godini procjenjuje se na 1,6 posto.

Najviše se troši u Dubaiju

Poredak najturističkijih svjetskih metropola, međutim, prilično je drukčiji kada je riječ o ukupnoj i prosječnoj potrošnji posjetitelja. Na toj ljestvici, naime, prvo mjesto uvjerljivo drži Dubai: prosječna potrošnja turista u tom gradu lani je dosezala čak 537 američkih dolara po danu, dok je ukupna potrošnja turista iznosila ogromnih 29,7 milijardi USD. Prognoze za Dubai za ovu godinu govore o daljnjem rastu potrošnje turista za 7,8 posto, čime ovaj grad potvrđuje svoj status novog šoping središta suvremenog svijeta.

Na drugo mjesto gradova po potrošnji turista lani je izbila Meka. Središte islama lani je zabilježilo ukupnu potrošnju turista od 18,45 milijardi USD, dok je prosječna potrošnja turista po danu dosezala 135 USD. Za ovu godinu Meki se prognozira rast ukupne turističke potrošnje od 7,4 posto, stoji u analizi MasterCarda.

I London dobro stoji

Po financijskim rezultatima turizma vrlo je visoko rangiran i London. Potrošnja turista u britanskoj prijestolnici u prošloj godini se procjenjuje na 17,45 milijardi USD, dok je prosječan turist u Londonu dnevno trošio 153 USD. Financijske koristi turizma velike su i u Singapuru, Bangkoku, New Yorku i Parizu, ali i u Palma de Mallorci, Tokiju i Phuketu u Tajlandu.

"U svijetu kojeg karakterizira porast nacionalizma, međunarodna putovanja imaju sve veći značaj - razbijaju barijere, šire horizonte i imaju pozitivan utjecaj na rast gospodarstva. Vodeći gradovi svoju poziciju mogu zahvaliti idealnoj kombinaciji biznisa i razonode te snažnih lokalnih kultura", zaključuje se u analizi MasterCard Global Destination Cities Index, u kojoj se obrađuju 162 najposjećenija svjetska grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:58