Svjetska tržišta

Azijske burze su pale, a politička nestabilnost u Italiji uzrokovala je slabljenje eura

Nakon tri dana rasta, na azijskim burzama su pale cijene dionica
Ilustracija
 Profimedia, All Canada Photos

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica pale, nakon tri dana rasta, dok je tečaj eura skliznuo na najnižu razinu u šest i pol mjeseci zbog političke nestabilnosti u Italiji.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,3 posto, nakon tri dana rasta.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks bio na gubitku 0,9 posto, dok su u Južnoj Koreji cijene dionica pale 0,5 posto. U Australiji su, pak, blago porasle.

Na azijskim se burzama trguje mirno, a obujam je manji nego inače jer se na nekim burzama u regiji zbog praznika ne radi, kao što se jučer nije radilo u SAD-u i Velikoj Britaniji.

Podršku tržištima pruža nada da će se, ipak, kao što je planirano, 12. lipnja u Singapuru održati summit između SAD-a i Sjeverne Koreje, što bi smanjilo političke tenzije u regiji.

„Ovih će dana fokus ulagača biti na tome hoće li ili neće biti održan taj summit, a čeka se i hoće li biti kakvih vijesti o trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine”, kaže Nick Twidale, analitičar u tvrtki Rakuten Securities Australia.

I dalje padaju cijene nafte

A cijene su nafte i dalje pod pritiskom najava da bi OPEC mogao povećati proizvodnju nakon što ju je posljednjih 17 mjeseci držao na smanjenim razinama.

Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 0,2 posto, na 75,45 dolara, nakon što je jučer zaronila na najnižu razinu u tri tjedna, na 74,50 dolara.

Na američkom je tržištu, pak, zadnja cijena barela iznosila 66,70 dolara, što je blizu njezine najniže razine u šest tjedana.

A na valutnim je tržištima u fokusu jedinstvena europska valuta zbog političkih problema u Italiji, nakon što je jučer talijanski predsjednik Sergio Mattarella usmjerio zemlju prema prijevremenim izborima, imenujući bivšeg dužnosnika MMF-a Carla Cottarellija za prijelaznog premijera sa zadaćom da pripremi izbore i sastavi državni proračun.

Cottarelli je novinarima rekao da će izbori biti najesen ili početkom iduće godine.

Euro je danima bio pod pritiskom zbog mogućeg formiranja euroskeptične vlade, a sada je pod pritiskom nastavka neizvjesnosti na talijanskoj političkoj sceni.

Jutros se njegov tečaj prema američkoj valuti kreće oko 1,1620 dolara, nedaleko najniže razine u šest i pol mjeseci, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,1705 dolara.

„Jasno je da će se gorka politička borba u Italiji nastaviti. U takvom okruženju, vjerojatno će se na tržištima nastaviti nesigurnost i turbulencije”, pišu analitičari ANZ-a u bilješci klijentima.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je jutros 0,2 posto, na 94,37 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti dosegnuo 109,80 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 109,40 jena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:42