Oslabio dolar

Azijske burze: Rast cijena dionica nakon smanjenja tenzija između Sjeverne i Južne Koreje

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u plusu 0,9 posto
Ilustracija, Nikkei indeks u padu
 Profimedia, Newscom

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija i smanjenju tenzija na Korejskom poluotoku nakon uspješnog samita između Sjeverne i Južne Koreje.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u plusu 0,9 posto, nakon što je prošloga tjedna blago oslabio.

Pritom su cijene dionica na burzama u Singapuru, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,2 i 1,5 posto. U Šangaju i Tokiju se zbog praznika danas ne radi, pa je obujam trgovanja manji od uobičajenog.

Azijske ulagače ohrabrili su bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati većine kompanija, a tržišta su podržana i nadom ulagača da Sjeverna Koreja više neće prijetiti nuklearnim programom nakon prošlotjednog uspješnog samita između lidera dviju Koreja.

Zbog toga ulagače nije obeshrabrio ni podatak, objavljen u petak, o sporijem nego što se očekivalo rastu američkog gospodarstva, najvažnijeg izvoznog tržišta azijskih kompanija.

Bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a ojačao je u prvom tromjesečju 2,3 posto na godišnjoj razini, znatno sporije u odnosu na 2,9 postotni rast u prethodnom kvartalu.

Posljedica je to najslabijeg rasta osobne potrošnje u posljednjih gotovo pet godina. No, analitičari smatraju da je ovo usporavanje privremeno jer bi porezne promjene i rast plaća trebali ubuduće potaknuti potrošnju.

I dok cijene dionica rastu, cijene su nafte jutros pale, što je, među ostalim, posljedica jakog dolara. Jutros je cijena barela na londonskom tržištu skliznula 30-ak centi, na 74,30 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 18 centi, na 67,90 dolara.

Na valutnim je tržištima, pak, dolar ponešto oslabio nakon što je prošloga tjedna prema košarici valuta ojačao 1,5 posto, što je bio njegov najveći tjedni dobitak od kraja 2016. godine.

Jutros je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo na 91,56 bodova, nakon što je u petak dosegnuo 91,67 bodova, najvišu razinu od 12. siječnja.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti blago ojačao na 109,15 jena, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 109,05 jena. U odnosu na europsku valutu, dolar je, pak, stabilan, pa se cijena eura kreće na razinama od petka, oko 1,2130 dolara.

Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica porasle, nastavljajući pozitivni trend iz proteklih tjedana, što se ponajviše zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:26