Svjetska tržišta

Azijske burze potonule, pad dionice Applea, najveći gubitnik dionica Alibabe

Cijena dionice Applea pala je u petak 0,8, a u ponedjeljak daljnjih 1,3 posto
Kampus Applea u Cupertinu, Kalifornija
 Profimedia, Newscom

Na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 indeks porastao, nakon četiri dana pada, no trgovalo se oprezno zbog trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine, dok s druge strane podršku tržištu pružaju dobri gospodarski pokazatelji.

Dow Jones oslabio je 59 bodova ili 0,23 posto, na 25.857 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,19 posto, na 2.877 bodova, a Nasdaq indeks 0,27 posto, na 7.924 boda. Uspon S&P 500 i Nasdaq indeksa, nakon četiri dana pada, zahvaljuje se podacima, objavljenima u petak, o snažnijem nego što se očekivalo rastu zapošljavanja u SAD-u.

I dok svi posljednji podaci pokazuju da najveće svjetsko gospodarstvo stabilno raste, ulagači su suzdržani zbog trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine.

Prošloga je tjedna istekao rok za javnu raspravu o prijedlogu predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da se uvedu carine na uvoz daljnjih 200 milijardi dolara vrijednih kineskih proizvoda. I dok se čeka odluka o tome, Trump je u petak izjavio kako je spreman uvesti dodatne carine na kineske proizvode vrijedne 267 milijardi dolara.

Dosad su SAD i Kina jedna drugoj nametnule uvozne carine na robu vrijednu 50 milijardi dolara, a Kina je najavila da će i na nove carine odgovoriti – carinama.

Čekaju se potezi SAD-a i Kine

Eskalacija trgovinske retorike uznemirila je ulagače dok čekaju daljnje poteze obje strane, a pritom se špekulira kako bi Kina mogla namjerno oslabiti juan ili poduzeti određene poteze protiv američkih kompanija u Kini.

No, zbog toga se ne bi pod pritiskom našli samo američki izvoznici. Mnogim američkim tehnološkim kompanijama ne bi odgovaralo uvođenje carina na kineske proizvode jer mnoge komponente uvoze upravo iz Kine.

Tako je, primjerice, Apple u petak objavio da bi neki njegovi proizvodi, uključujući Apple Watch i AirPods, bili pogođeni uvođenjem carina. Cijena dionice tog tehnološkog diva pala je u petak 0,8, a u ponedjeljak daljnjih 1,3 posto.

Pad azijskih burzi

Među gubitnicama se jučer našla i dionica Alibabe, kojoj je cijena pala za 3,7 posto, nakon vijesti da će suosnivač te kineske internetske trgovine otići s mjesta njezinog predsjednika za godinu dana.

S druge strane, porasla je, za 2,2 posto, cijena dionice Nikea jer se pokazalo da prodaja tog proizvođača sportske opreme raste, unatoč kontroverznoj marketinškoj kampanji koja je u SAD-u izazvala pozive na bojkot proizvoda te tvrtke.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,02 posto, na 7.279 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,22 posto, na 11.986 bodova, a pariški CAC 0,33 posto, na 5.269 bodova.

Na azijskim su burzama i u utorak, deveti dan zaredom, cijene dionica pale i zaronile na nove najniže razine u 14 mjeseci jer ulagači nisu skloni riziku zbog trgovinskog rata između SAD-a i Kine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:10