Svjetska tržišta

Azijske burze pale, rast kineskog BDP-a usporio u drugom kvartalu na 6,7 posto

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio u minusu 0,4 posto
Ilustracija, Nikkei indeks u padu
 Profimedia, Newscom

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica pale jer su ulagače, ionako zabrinute zbog mogućih posljedica trgovinskog rata između SAD-a i Kine, na oprez naveli podaci o usporavanju rasta kineskog gospodarstva.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,4 posto.

Pritom su cijene dionica u Hong Kongu, Singapuru, Australiji, Južnoj Koreji i Šangaju pale između 0,2 i 0,5 posto. U Japanu se danas zbog praznika ne radi.

Azijske ulagače zabrinuo je jutros objavljeni podatak da je kineski bruto domaći proizvod u drugom tromjesečju porastao 6,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, sporije u odnosu na 6,8 posto, koliko je rastao u prethodna tri kvartala.

Premda je rast BDP-a u skladu s očekivanjima analitičara, ulagače je zabrinuo podatak o slabijem nego što se očekivalo rastu industrijske proizvodnje.

Ti podaci zajedno pokazuju, kažu analitičari, da se rast gospodarstva nastavlja usporavati pod utjecajem nastojanja da se ograniče preveliki financijski rizici, i to u doba kada Kini prijeti trgovinski rat sa SAD-om.

Doduše, zabrinutosti u vezi trgovinskog rata ponešto su splasnule nakon prošlotjednih poruka iz Washingtona da bi SAD i Kina mogle ponovno otvoriti pregovore, ako je Peking spreman uložiti ozbiljne napore u provođenje strukturnih promjena.

No, ulagači su i dalje oprezni jer su od početka svibnja Kina i SAD održale nekoliko krugova pregovora u kojima SAD pokušava smanjiti svoj trgovinski deficit s Kinom od 375 milijardi dolara, no bez rezultata.

A cijene su nafte nastavile silaznom putanjom jer su smanjenje bojazni od poremećaja u ponudi. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,7 posto, na 74,80 dolara, nakon što je prošloga tjedna pala 2,7 posto.

Na američkom je tržištu, pak, nakon prošlotjednog pada od gotovo 4 posto, cijena barela jutros skliznula daljnjih 0,5 posto, na 70,65 dolara.

I na valutnim tržištima vlada oprez, pa tečajevi najznačajnijih valuta ne osciliraju značajnije.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 94,73 boda, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 94,74 boda.

Pritom je cijena američke valute prema japanskoj porasla 0,1 posto, na 112,50 jena.

Dolar je stabilan i u odnosu na europsku valutu, pa se jutros tečaj eura kreće oko 1,1680 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 1,1685 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:26