Svjetska tržišta

Azijske burze blago su pale nakon smanjenja procjena globalnog rasta

Globalno gospodarstvo moglo bi u ovoj godini porasti 3,5 posto, manje od ranijih očekivnja
Kvart Kowloon u Hong Kongu
 Profimedia, Alamy

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica pale jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama zbog usporavanja rasta kineskog gospodarstva, ali i zbog toga što je MMF ponovno smanjio procjene globalnog rasta.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 5,00 sati u minusu 0,5 posto, nakon što je jučer blago porastao.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros oslabio 0,1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu pale između 0,4 i 0,7 posto.

Jutros su u minusu i američki terminski indeksi, oko 0,5 posto, što pokazuje da bi danas i na Wall Streetu, nakon što se jučer zbog praznika nije radilo, cijene dionica mogle pasti.

Suzdržanost ulagača posljedica je usporavanja globalnog gospodarstva.

Rizici povećani, pesimizam porastao

Nakon što je jučer objavljeno da je kinesko gospodarstvo u prošloj godini poraslo 6,6 posto, najsporije u posljednjih 28 godina, svoje procjene smanjio je i Međunarodni monetarni fond (MMF).

Prema novim procjenama, globalno gospodarstvo moglo bi u ovoj godini porasti 3,5 posto, dok je još u listopadu MMF očekivao rast od 3,7 posto.

"Nakon dvije godine solidnog rasta, svjetsko gospodarstvo raste sporije nego što se očekivalo, a rizici rastu. Znači li to da je globalna recesija iza ugla? Ne. Ali rizik od oštrijeg usporavanja rasta globalnog gospodarstva zasigurno se povećao", izjavila je Christine Lagarde, čelnica MMF-a.

„To je već drugo MMF-ovo smanjenje procjena u tri mjeseca. Premda je posljednjih tjedana bilo i nekoliko pozitivnih vijesti, ostaju rizici od usporavanja rasta, pri čemu se posebno ističu usporavanje kineskog gospodarstva i Brexit bez dogovora”, pišu analitičari ANZ-a u osvrtu na situaciju na tržištima.

Jučer je objavljeno i istraživanje revizorske tvrtke PwC, u kojemu je anketirano 1.400 izvršnih direktora kompanija u svijetu, a koje je pokazalo da 29 posto njih vjeruje da će se rast globalnog gospodarstva usporiti u sljedećih 12 mjeseci, što je najviša razina pesimizma od 2012. godine.

Cijene nafte pale, dolar stabilan

Kako bi usporavanje rasta globalnog gospodarstva moglo izazvati slabljenje potražnje za energentima, jutros su pale i cijene nafte.

Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 15-ak centi, na 62,60 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 7 centi, na 53,73 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar stabilan. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 96,32 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 96,29 bodova. Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti kreće oko 109,60 jena, kao i jučer u ovo doba.

No, američka je valuta blago ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula s jučerašnjih 1,1375 na 1,1370 dolara.

Relativno je stabilan i tečaj britanske funte dok se čeka nastavak sage o Brexitu, s obzirom na to da jučer premijerka Theresa May u tzv. planu 'B' nije ponudila ništa značajno novo u vezi izlaska Britanije iz EU-a, pa se neizvjesnost nastavlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:43