Svjetska tržišta

Azijske burze blago porasle na početku tjedna, no ulagači i dalje oprezni

U fokusu ulagača su jutros objavljeni podaci o rastu kineskog gospodarstva
Ilustracija, Nikkei indeks u padu
 Profimedia, Newscom

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica blago porasle, nastavivši uspon od prošloga tjedna, no trguje se oprezno zbog usporavanja rasta kineskog gospodarstva i neizvjesnosti u vezi Brexita. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u plusu 0,2 posto, nakon što je prošloga tjedna porastao 1,6 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks jutros ojačao 0,3 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Singapuru, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,1 i 0,3 posto.

U fokusu ulagača su jutros objavljeni podaci o rastu kineskog gospodarstva u posljednjem lanjskom tromjesečju za 6,4 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, što je sporiji rast nego u prethodnom kvartalu, kada je iznosio 6,5 posto, i najsporiji od 2009. godine. U cijeloj prošloj godini kineski bruto domaći proizvod (BDP) porastao je 6,6 posto, najsporije u posljednjih 28 godina.

Podaci su u skladu s očekivanjima analitičara u anketi Reutersa, koji očekuju i da će zbog slabljenja domaće i inozemne potražnje, ali i investicija, kineske vlasti uskoro uvesti dodatne poticajne mjere.

„Bit će novih poticajnih mjera. Vlasti su ih već najavile, sada su u fazi odobrenja i bit će provedene tijekom godine”, kaže Christy Tan, direktorica istraživanja u National Australia Bank.

Trump: Trgovinski pregovori napreduju

Podršku tržištima pružaju i naznake napretka u trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine. U nedjelju ja predsjednik SAD-a Donald Trump poručio da pregovori dobro napreduju prema dogovoru, ali da se na razmatra mogućnost ukidanja carina.

Prošloga je tjedna, naime, Wall Street Journala objavio da ministar financija SAD-a Steven Mnuchin razmatra ukidanje nekih ili čak svih nedavno uvedenih carina na kineske proizvode i da bi to predložio kineskim dužnosnicima u nastavku trgovinskih pregovora 30. siječnja. Zamjenik kineskog premijera Liu He boravit će u Washington 30. i 31. siječnja, kada će se nastaviti pregovori između dvije zemlje na višoj razini od one u pregovorima početkom ove godine. Pregovori traju od kada su u prosincu Washington i Peking dogovorili primirje u idućih 90 dana, nakon što su lani jedan drugom nametnuli carine na uvoz proizvoda vrijednih stotine milijardi dolara, što je, među ostalim, i jedan od razloga usporavanja rasta kineskog gospodarstva.

Oprez na tržištima posljedica je, također, neizvjesnosti u vezi Brexita jer bi danas premijerka Theresa May trebala predstaviti plan 'B', nakon što je prošloga tjedna britanski parlament odbacio njezin plan za izlazak Britanije iz Europske unije.

Cijene nafte i dalje rastu

A cijene su nafte i jutros porasle, nastavljajući uzlaznom putanjom koja je ušla u četvrti tjedna. Nakon što je prošloga tjedna cijena barela na londonskom tržištu porasla 3,6 posto, jutros je ojačala daljnjih 20-ak centi, na 62,95 dolara. I na američkom je tržištu cijena barela porasla 20-ak centi, na 54,05 dolara, nakon što je prošloga tjedna skočila 4,3 posto. A na valutnim je tržištima dolar ponešto oslabio nakon što je prošloga tjedna prema košarici valuta zabilježio prvi rast u pet tjedana.

Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 96,29 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 96,35 bodova. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo sa 109,75 jena, koliko je iznosio u petak, na 109,60 jena. Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1375 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1365 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:02