Ulažu milijarde eura

Automobilski div BMW potpisao ugovor s kineskom tvrtkom za proizvodnju litijskih baterija

AUTOR:

OBJAVLJENO:

29.6.2018. u 16:22

AUTOR:

OBJAVLJENO:

29.6.2018. u 16:22

BMW headquarter in Munich, Image: 136016779, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Sjedište BMW-a u Münchenu

Njemački automobilski div BMW izvijestio je da je s kineskim proizvođačem litijskih baterija Contemporary Amperex Technologyjem (CATL) potpisao ugovor o nabavi vrijedan nešto više od milijardu eura. Taj će ugovor najvećem kineskom proizvođaču litijskih baterija omogućiti izgradnju tvornice u Europi za proizvodnju baterijskih ćelija za električne automobile, kazao je glasnogovornik BMW-a Glenn Schmidt.

Lani je ta kineska kompanija prodala litijske baterije ukupnog kapaciteta 11,85 gigawatsati, najviše u svijetu, podsjeća Reuters.

CATL razmatra potencijalne lokacije za izgradnju pogona za proizvodnju baterija, a njemačka savezna zemlja Tiringija nastoji ju privući da iskoristi pogone nedaleko Erfurta.

Iz CATL-a u petak nisu odgovorili na novinarski upit vezan uz najnoviju narudžbu. Daimler je već u svibnju s tom kineskom tvrtkom sklopio ugovor o nabavi baterijskih ćelija za električna vozila, podsjeća Reuters. U CATL-u računaju i s nastojanjima kineske države da smanji zagađenje izazvano izgaranjem goriva u tradicionalnim motorima i da poveća prisutnost domaćih kompanija na inozemnim tržištima vozila koja kao pogonsko gorivo koriste nove energente.

Kina također želi preuzeti vodeću ulogu u procesu standardizacije baterijskih tehnologija i projektnih nacrta, napominje Reuters.

Najveći kineski proizvođač vozila s pogonom na nove energente BYD Co LTD najavio je ovog tjedna gradnju najveće tvornice litijskih baterija u svijetu i planira do 2020. godine povećati vlastitu proizvodnju baterija na 60 gigawatta godišnje.