Kreditno zaduženje

Autocesta Rijeka-Zagreb dobiva kredit od 70 mil.eura, evo na što će se potrošiti taj novac

Vlada je u petak dala suglasnost i odobrila izdavanje državnog jamstva za kredit od 70 milijuna eura Autocesti Rijeka-Zagreb (ARZ)
Autocesta Rijeka-Zagreb
 Tea Cimas / CROPIX

Vlada je u petak dala suglasnost i odobrila izdavanje državnog jamstva za kredit od 70 milijuna eura Autocesti Rijeka-Zagreb (ARZ), a za štetu od naleta vozila na divljač u 2020. osigurala je 25 milijuna kuna iz državnog proračuna.

Suglasnost je dana za kreditno zaduženje kod Hrvatske poštanske banke i Hrvatske banke za obnovu i razvitak, radi financiranja plana poslovanja za 2019. godinu i dijela plana poslovanja za 2020. godinu.

Kredit je na deset godina uključujući dvije godine počeka, odnosno u 32 tromjesečne rate, od kojih prva dospijeva na naplatu 31. ožujka 2022. godine, a zadnja 31. prosinca 2029. godine.

Efektivna kamatna stopa je 1,37 posto.

Za radove i usluge izvanrednog održavanja ARZ u 2019. planira utrošiti 135,2 milijuna kuna, a investicijska aktivnost u 2019. godini planirana je u ukupnom iznosu od 4,3 milijuna kuna.

Za 2020. godinu investicijska aktivnost planirana je u iznosu od 8,5 milijuna kuna.

Za štetu od naleta vozila na divljač u 2020. osigurano 25 milijuna kuna

Vlada je odlučila i da će s 25 milijuna kuna financirati policu osiguranja za štetu nastalu od naleta vozila na divljač u 2020. godini.

S obzirom na dugotrajnost sudskih postupaka te neujednačenu sudsku praksu, visoke troškove i troškove kamata, uvodi se financiranje jedinstvene police osiguranja koja vrijedi na području cijele Hrvatske, a koja će doprinijeti održivosti koncesija i zakupa lova. Vrijednost police je 25 milijuna kuna, a sredstva će se isplaćivati u tri rate, najkasnije u roku mjesec dana nakon što Hrvatski lovački savez dostavi uredno izvješće o isplaćenim sredstvima na ime šteta, objasnila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Kako su za policu, čija je vrijednost 25 milijuna kuna, u idućoj godini osigurana sredstva u proračunu u iznosu od 15 milijuna kuna, Vlada se danas suglasila da Ministarstvu poljoprivrede preuzme obveze na teret državnog proračuna u 2021. godini u iznosu od 10 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:09