Ne baš jeftin

Auto za mase? Teslin Model 3 koštat će i do duplo više nego što je najavljeno

Cijena sa svim dodacima iznosit će 78 tisuća dolara, a ne 35 tisuća
Model 3 vozilo
 Jason Lee / REUTERS

Teslin iščekivani Model 3 ipak neće biti električni automobil za mase. Dokazuje to gornja cijena od 78 tisuća dolara, odnosno 490 tisuća kuna iako se godinu ranije Elon Musk kleo da će Model 3 biti dostupan svima, po cijeni od 35 tisuća dolara.

Musk je u seriji tweetova otkrio kako će novi automobil voziti brzo, glatko i „potući sve u svojoj klasi“, piše CNBC. Najavio je da će svaki automobil imati dva motora, jedan u prednjem i jedan u stražnjem dijelu, kao i pogon na sva četiri kotača. Model 3 doseći će brzinu od 250 km/h, a za brzinu od 95 km/h mu treba manje od četiri sekunde. Bez punjenja će moći proći oko 500 kilometara.

S obzirom na to da se dodaci posebno naplaćuju po cjeniku koji još nije sasvim poznat, najviša cijena, sa svom najboljom opremom i performansama, bit će 78 tisuća dolara.

- Cijena je slična onoj BMW-a M3, ali naš Model 3 je 15 posto brži i njime je lakše upravljati – naglasio je Musk.

Nešto jeftinija bit će verzija Modela 3 kojemu do brzine od 95 km/h trebaju oko 4,5 sekunde, a najveća brzina mu je 225 km/h. Zahvaljujući dva motora, jedan za snagu i jedan za brzinu, automobil će voziti čak i kada se jedan pokvari što „vam osigurava dolazak do destinacije i sigurnost jer znate da nećete ostati sa strane u potencijalno opasnim uvjetima“, tvrdi Musk.

Model 3 mogao bi srušiti rekorde prodaje usprkos povećanju cijene, a očekuje se da će se ovim automobilom Tesla katapultirati u mainstream redove proizvođača automobila, a ne da bude samo za rubnu, bogatiju manjinu.

U mailovima zaposlenicima, koje je objavio Electric car blog Electrek, Elon Musk tvrdi da će su tvornicama Tesla ovog tjedna dnevno proizvoditi više od 500 primjeraka Modela 3, odnosno 3500 njih na tjednoj bazi. Prvi automobili Modela 3 do novih će vlasnika doći u srpnju. Musk tvrdi da će u drugoj polovici godine Tesla biti u plusu, iako se brojni analitičari ne slažu s njim i tvrde da će do 2020. tvrtka trebati 10 milijardi dolara dodatnog kapitala.

Dionica Tesle danas vrijedi 276 dolara, 11 posto manje nego godinu ranije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:40