Novogodišnje odluke

Austrija najavila uvođenje digitalnog poreza tehnološkim divovima Amazonu i Facebooku

Plaćaju one tek 9 posto poreza na dobit, dok tvrtke iz EU plaćaju čak 23 posto
Sebastian Kurz
 Profimedia, Abaca

Austrija uvodi nacionalni digitalni porez za globalne tehnološke kompanije poput Facebooka i Amazona, najavio je u subotu Sebastian Kurz, austrijski kancelar.

Konačni prijedlog i sve detalje novog poreza predstavit će Hartwig Loeger, austrijski ministar financija nakon sastanka resornog ministarstva 10. siječnja, piše Reuters.

- Cilj je jasan - oporezivati kompanije koje ostvaruju veliku zaradu na internetu, a gotovo i ne plaćaju porez – poput Facebooka i Amazona” - izjavio je u subotu Kurz govoreći da se većina članica Europske unije slaže s time da postoji potreba za takvim porezom.

Prema zadnjim brojkama Europske komisije, tehnološke tvrtke tzv. GAFA grupe - Google, Apple, Facebook, Amazon u prosjeku plaćaju tek 9 posto poreza na dobit u zemljama EU. Kompanije iz EU, s druge strane, plaćaju 23 posto.

Iz tog razloga, o digitalnom porezu na razini Europske unije, govori se još od ožujka kada se prvi puta i pojavio prijedlog o digitalnom oporezivanju koji je predstavila Europska komisija. Predlagali su tada da velike GAFA kompanije plaćaju 3 posto poreza ako prihode ostvaruju od digitalnog oglašavanja i korisničkih podataka. Prikupilo bi se tako, rekli su, i do 5 milijardi eura. Francuska je i tada to snažno podržala, Njemačka je oklijevala, a ideji su se suprotstavile samo Danska, Švedska i Irska.

Konačna se odluka zemalja članica EU o digitalnom porezu očekivala u prosincu, na sastanku 28 ministara financija, ali ni tada nikakav dogovor nije postignut. Austriji je to bila zadnja prilika da, predsjedavajući EU-om takav porez iznjedri. Naposljetku, njihov šestomjesečni ciklus predsjedavanja je istekao, Rumunjska je jučer preuzela predsjedničku palicu, a sudbina je tog poreza ostala nepoznata.

Austrijanci su se stoga poveli primjerom Francuske koja je s nacionalnim porezom na GAFA grupu krenula od jučer, s namjerom da “podeblja” svoj državni budžet i Ujedinjenog Kraljevstva gdje će digitalni porez od 2 posto implementirati 2020. godine.

Najglasniji protivnici takvog zakona su Irci koja već neko vrijeme digitalne gigante vabe niskim poreznim stopama. GAFA tvrtke, prema regulativi EU koja je trenutno na snazi, mogu odabrati bilo koju zemlju članicu EU u kojoj će prijaviti svoju dobit. Očekivano, odabiru zemlje s najnižim poreznim stopama poput Irske, Nizozemske ili Luksemburga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:29