Uljanik

Australski milijunaš Moroney obustavit će radove na kruzeru kao potporu sindikatu

Iako trpi gubitke i kašnjenje radova, milijunaš će pričekati sastanak s ministrom Horvatom
Luksuzni putnički brod Scenic Eclipse
 Goran Šebelić / Hanza Media

Nastavio se štrajk u pulskom Uljaniku, a jučer su sindikati razgovarali s australskim brodovlasnikom Glennom Moronyjem koji u Puli gradi luksuzni polarni kruzer Scenic Eclipse. Naime, sindikati su zatražili da se od ponedjeljka prekinu radovi i na tom brodu za koje su zaduženi kooperanti koje ne plaća Uljanik već sam brodovlasnik. Radovi, međutim nisu stali, a radnici Uljanika već su u ponedjeljak pokazali prema kooperantima, koji dovršavaju poslove na kruzeru, nezadovoljstvo. Isto se dogodilo i jučer tijekom dana, a brod na koji mogu ući samo kooperanti s propusnicama osiguravaju zaštitari, a i policija je na terenu.

- Mi na kruzeru normalno radimo, čuli smo od jednog radnika s tog kruzera koji je već trebao biti gotov, ali su radovi pomaknuti. Navodno bi radovi već bili i gotovi da je materijal unutar okruga opremne obale koja je ograđena zbog gradnje kruzera. Radnicima, koji dovršavaju brod, se događa da nakon što izađu iz tog dijela brodogradilišta, više tamo ne mogu ući zbog radnika Uljanika koji su ih u tome navodno spriječili. Zbog toga su sve glasnija šuškanja kako će brodovlasnik premjestiti brod u susjedno brodogradilište Tehnomont kako bi se mogao završiti.

Isplata plaća za rujan i listopad

Radnici Uljanika s druge strane su nezadovoljni što se u brodogradilištu radi, a oni već dva mjeseca nisu dobili plaću, niti znaju što će biti s njima. Zato će danas, kako je novinarima kazao nakon sastanka s brodovlasnikom i upravom Uljanika predsjednikom Jadranskog sindikata i štrajkačkog odbora Boris Cerovac, otići pred ministra gospodarstva Darka Horvata u Zagreb.

- Članovi Uprave Uljanika i Štrajkaškog odbora u srijedu će u Zagrebu zatražiti sastanak s ministrom gospodarstva Darkom Horvatom i od njega zatražiti da se plan restrukturiranja prihvati čim prije i da odmah krene u primjenu, kazao je Cerovac. Od njega će tražiti isplatu plaća za rujan i listopad te da plan restrukturiranja, čije detalje ne želi otkrivati, čim prije bude poslan u Bruxelles. Što se tiče australskog brodovlasnika, kazao je da je sastanak bio konstruktivan.

- Iznijeli smo mu naše probleme i on nama svoje. Kazao nam je da iako trpi gubitke i iako mu je strpljenje pri kraju, da će na dva dana obustaviti rad na kruzeru, kazao je Cerovac. Složili su se da je zajedničko rješenje problema u Ministarstvu gospodarstva gdje će danas pokušati doći do ministra Horvata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:29