Razočaravajući IPO?

Aston Martin nije se proslavio na burzi, cijena dionice na prvi dan trgovanja pala za 6,5%

Dionice proizvođača automobila postavljene su na 19 funti, a u samo nekoliko sati cijena je pala 6,5%
Aston Martin
 Profimedia, Alamy

Prvog dana trgovanja na londonskoj burzi dionice Aston Martina pale su 6,5 posto, piše BBC. Cijena dionice proizvođača sportskih automobila postavljena je na 19 funti na početku trgovanja, čime je ukupna vrijednost kompanije trebala dosegnuti 4,3 milijarde funti. No, u samo nekoliko sati cijena dionice pala je na 17,8 funti.

Riječ je o prvom britanskom proizvođaču automobila izlistanom na londonskoj burzi, a očekuje se da će kompanija na ovaj način uprihoditi najmanje milijardu funti. U planu je prodati 27 posto dionica Aston Martina.

- Oduševljeni smo pozitivnom reakcijom investitora diljem svijeta i sretni smo što možemo pružiti dobrodošlicu novim dioničarima – izjavio je Andy Palmer, izvršni direktor tvrtke koja je u prvih šest mjeseci zaradila 42 milijuna funti.

No, Aston Martin se desetljećima borio da ostvari profit. Zapravo je tek prošle godine, odnosno nakon širenja svoje proizvodnje i palete proizvoda, kompanija “ušla u plus”, a kroz svoju je povijest bankrotirala sedam puta.

Da pojasnimo, Aston Martin proizvodi električne automobile, luksuzne domove te čak i podmornice, a od 2014. kada je Palmer preuzeo dužnost izvršnog direktora glavni su dioničari uložili 200 milijuna funti u osuvremenjivanje ponude modela i proizvodnju novih vozila s nižim emisijama štetnih plinova. Uz to, dio nove strategije je i proizvodnja automobila koji bi se više svidjeli ženama budući da pripadnice ljepšeg spola i nisu obožavateljice omiljenog automobila Jamesa Bonda. Naime, u 105 godina postojanja kompanije, žene su kupile manje od 4.000 Aston Martin automobila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:01