Velika vijest

Aston Martin izlazi na burzu, vrijednost tvrtke mogla bi dosegnuti 6,4 milijarde dolara

AUTOR:

OBJAVLJENO:

29.8.2018. u 10:03

AUTOR:

OBJAVLJENO:

29.8.2018. u 10:03

, Image: 102810306, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Aston Martin Vantage V12

Britanski proizvođač luksuznih vozila Aston Martin objavio je da namjerava izaći na Londonsku burzu i time okončati zaokret u svom poslovanju tijekom kojeg je ponovno počeo profitabilno poslovati.

Bude li uspješan, to će postati prvi izlazak na burzu jednog britanskog proizvođača vozila nakon mnogo godina, nakon što su znamenite marke poput Jaguara, Bentleya i Rolls-Roycea već prodane stranim vlasnicima.

Inicijalna javna ponuda (IPO), koja će slijediti iste korake kao i Ferrarijeva, mogla bi valorizirati Aston Martin na 5 milijardi funti ili 6,4 milijarde dolara.

Aston Martin u srijedu će podnijeti registracijski dokument britanskom regulatoru financijskog tržišta kao prvi korak za IPO, a prospekt izdanja bit će objavljen oko 20. rujna. Plan izlaska na burzu uključuje prodaju udjela postojećih dioničara, uglavnom kuvajtskih i talijanskih fondova, pri čemu će free-float biti najmanje 25 posto.

Izlazak do kraja godine

Čelnik Aston Martina kazao je Reutersu da se nada da će izlazak na burzu biti dovršen do kraja godine, a to bi se trebalo poklopiti s planiranim postizanjem dogovora Britanije i EU oko izlaska iz Unije. Aston prodaje otprilike 25 posto svojih vozila u EU, a proizvodi ih u svom pogonu u središnjem dijelu Engleske.

No, Palmer ne smatra da bi Brexit, čak i ako će uključivati nametanje carina na trgovinu između EU i Britanije, mogao imao veliki utjecaj na samu kompaniju.

"Možemo demonstrirati da Brexit nema veliki utjecaj na nas. Ako će biti carina na uvoz u Europu, postojat će onda i carine za naše konkurente koji izvoze u Britaniju, stoga bismo mogli izgubiti djelić tržišta u EU, a povećati u Britaniji", izjavio je.

Aston, koji je godinama poslovao s gubitkom, prošle je godine zabilježio dobit, prvi put od 2010. U srijedu je kompanija objavila da je ostvarila polugodišnju prilagođenu bruto dobit od 42 milijuna funti, uz rast prihoda od 8 posto,na 445 milijuna funti. Ta engleska kompanija očekuje da će ove godine prodati između 6.200 i 6.400 vozila, a u srednjem roku planira povećati prodaju na približno 10.000.