Novi problemi

Argentina uvodi nadzor nad valutom kako bi zaštitila gospodarstvo od još jedne krize

Cijela situacija se zahuktala nakon što je pezo prošlog mjeseca dosegnuo rekordno nisku razinu
Scene iz Argentine, Maurcio Macri u sredini
 Martib Acosta / Handout / Marcos Bridcici / Reuters

Argentina je uvela novu kontrolu nad valutom u namjeri da stabilizira tržište dok se zemlja suočava sa sve većom financijskom krizom.

Kako navodi BBC, Vlada će ograničiti kupovinu deviza nakon oštrog pada vrijednosti peza, dok će kompanije do kraja godine morati tražiti odobrenje Središnje banke za prodaju nacionalne valute kao i kupnju više od 10.000 dolara mjesečno.

Osim toga, Argentina želi odgoditi plaćanje duga Međunarodnom monetarnom fondu kako bi se mogla nositi s krizom. Vlasti smatraju da je prije svega potrebno usvojiti niz izvanrednih mjera za osiguranje normalnog funkcioniranja gospodarstva kao i održavanja razine aktivnosti i zaposlenosti.

Cijela situacija se zahuktala nakon što je pezo prošlog mjeseca dosegnuo rekordno nisku razinu zbog potresnih rezultata ankete koji su pokazali da postoji šansa za rušenje vlada predsjednika Mauricija Macrija na izborima u listopadu.

Inače, Argentina se već dugi niz godina bori s teškom financijskom krizom. Ova zemlja ujedno ima i jednu od najvećih svjetskih stopa inflacije koja je samo u prvoj polovici ove godine iznosila 22 posto. Isto tako u prvom tromjesečju gospodarstvo je palo za 5,8 posto, dok je tijekom prošle godine čak tri milijuna ljudi palo u siromaštvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:45