Stigla presuda

Arbitražni sud u Washingtonu odbacio tužbu vlasnika propalog CityEX-a protiv Hrvatske

AUTOR:

OBJAVLJENO:

11.4.2019. u 18:55

AUTOR:

OBJAVLJENO:

11.4.2019. u 18:55

Zagreb, 120315. Vukovarska 40.
Dostavna vozila City Expresa.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
CROPIX

Arbitražni sud pri Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu (ICSID), koji odlučuje i o tužbi koju je MOL pokrenuo protiv Hrvatske (Mađari tvrde kako nismo ispoštovali obveze iz glavnog ugovora o plinskom poslovanju i njegovih dodataka), odbio je tužbu tvrtke B3 Croatian Courier Cooperatief U.A.

Riječ je o vlasniku hrvatske dostavljačke kompanije CityEX, koji je od Hrvatske potraživao 53 milijuna eura uz tvrdnju da je stečaj CityEX-a bio uzrokovan 'predatorskim' cijenama nacionalnog poštanskog operatera, izvijestilo je u četvrtak Državno odvjetništvo. Predmet spora bilo je pružanje poštanskih usluga u Hrvatskoj do 2015. godine u razdoblju liberalizacije poštanskih usluga i način postupanja nadležnih hrvatskih tijela.

Tužitelj je isticao brojne prigovore na postupanje nadležnih državnih tijela i tvrdio da je konačni stečaj CityEX-a bio uzrokovan 'predatorskim' cijenama nacionalnog poštanskog operatera Hrvatske pošte i njezinim uslugama koje, prema tužiteljevim navodima, nadležna državna tijela nisu provjerila, zbog čega je u konačnici nad CityEX-om otvoren stečaj.

Hrvatska je u cijelosti osporila tužiteljeve navode, a u svom pravorijeku arbitražni sud je odbio većinu tužiteljevih zahtjeva uključujući i zahtjev za isplatom traženog iznosa: - Prilikom odbacivanja većine tužiteljevih zahtjeva, arbitražni sud je odbacio i tužiteljev glavni tužbeni navod o 'predatorskim' cijenama, izvijestilo je Državno odvjetništvo.

Dodaju i da je arbitražni sud zaključio da financijske poteškoće CityEX-a nije uzrokovalo postupanje nadležnih hrvatskih tijela. Iako je arbitražni sud odbio tužiteljev zahtjev Hrvatska mora nadoknaditi troškove arbitrarnog postupka u iznosu od 554 tisuće američkih dolara i nešto više od 3,65 milijuna eura, izvijestilo je Državno odvjetništvo, koje je u ovom slučaju Hrvatsku zastupalo zajedno s odvjetničkim društvom Bredin Prat iz Pariza.