Piše se sa 12 nula

Apple prva američka tvrtka u klubu bilijunaša, dosad su to uspjele China Petrol i Aramco

Cijena dionica, nakon što je Jobs preminuo, a Cook 2011. preuzeo direktorsku stolicu, pa do danas porasla za 2000 posto
Apple logo na zgradi
 Brendan McDermid / REUTERS

Tehnološki div Apple jučer je postao jedina tvrtka na svijetu s tržišnom vrijednosti od bilijun dolara (za one kojima je to apstraktno, numerički to izgleda ovako - 1,000,000,000,000).

Kompanija sa sjedištem u Silicijskoj dolini koja je prije 42 godine krenula iz garaže Stevea Jobsa magični je miljokaz u tržišnoj kapitalizaciji dotaknula u četvrtak, nekoliko minuta prije podneva, nakon što su njezine dionice porasle na 207,05 dolara. Dok su oči svijeta bile uprte u burzovne grafove, cijena dionice jučer je ćudljivo poskakivala, no u vrijeme pisanja članka drži se na stabilnih 207,65 dolara čime je bilijunski vrh uvjerljivo osvojen. Očekivano, investitori su otvarali najskuplje šampanjce, ali Tim Cook, generalni direktor Applea u svom je medijskom istupu za CNN bio nešto umjereniji.

- Uopće ne razmišljam od Appleu kao kompaniji od bilijun dolara. Mi vjerujemo da ako stavimo korisnika u središte našeg interesa, ako se usredotočimo na inoviranje, onda će doći i takva tržišna kapitalizacija– kratko je za CNN prokomentirao rezultate Cook.

Probijanje magične granice Applea za Wall Street i nije bio osobito iznenađenje. Prema pisanju CNN-a, trinaest je burzovnih analitičara nedavno prognoziralo skok cijene dionice na 225 dolara za Apple. Te su prognoze i dodatno potvrđenee nakon što su iz Applea u utorak objavili rekordne poslovne rezultate. U samo tri mjeseca ostvarili su dobit od 11,5 milijardi dolara, odnosno 32 posto više u odnosu na isti period lani, a prodaja, na krilima iPhone 8 i X-a koji čine 60 posto njihovih prihoda, porasla je za 17 posto, na rekordnih 53,3 milijarde dolara. Samo cijena dionica porasla je za 31 posto u zadnjih dvanaest mjeseci. Rezultati su to koji su premašili očekivanja i Appleovih računovođa, a valom optimizma dionice su u proteklim danima porasle za 9 posto.

- Apple ima čisti put do bilijun dolara – priopćili su iz investicijske banke Morgan Stanleyja u utorak nakon objave poslovnih rezultata dodajući da je se taj uspjeh može pripisati kombinaciji snažnog makroekonomskog okruženja i angažirane baze vjernih korisnika.

Ipak, neki svjetski mediji zadivljujuće poslovne rezultate Apple pripisuju upravo nasljedniku Stevea Jobsa, Timu Cooku. Tako Guardian ističe da je cijena dionica, nakon što je Jobs preminuo, a Cook 2011. godine preuzeo direktorsku stolicu, pa do danas porasla za 2000 posto. Taj je rast i dobar indikator koje kompanije su u današnje vrijeme miljenice investitora, ali i društva općenito. Prema tržišnoj kapitalizaciji prvih pet svjetskih tvrtki, uz Apple, vrijednosti preko 800 milijardi dolara su tehnološki giganti Amazon, Alphabet (Microsoft) i Facebook. Usporedbe radi, 2011. godine kada je Cook preuzimao dužnost Apple je bio jedina tehnološka kompanija u top pet.

Ne umanjujući rezultat o kojem će zasigurno još danima govoriti, valja napomenuti da Apple nije prva kompanija koja je prešla bilijun. PetroChina, kineska naftna tvrtka dotaknula je tržišnu kapitalizaciju od bilijuna dolara 2007. godine na šangajskoj burzi. No, to joj se rijetko priznaje jer su njezine dionice ubrzo nakon toga potonule. Opasna konkurencija je i naftaška kompanija iz Saudijske Arabije, Saudi Aramco koja navodno kreće u javnu ponudu dionica iduće godine, a prema analizama Financial Timesa drži procijenjenu vrijednost, dvostruko veću od Appleove, od dva bilijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:57