Potpisan ugovor

Apple počeo vraćati porez koji nije platio: Irska će do rujna dobiti 13 milijardi eura!

Prva uplata bit će veća, a potom će se do rujna u ratama uplaćivati iznos od milijardu eura
Apple logo na zgradi
 Brendan McDermid / REUTERS

Tehnološka kompanija Apple postigao je ugovor s irskom Vladom da će za nekoliko tjedana početi vraćati porez u iznosu od 13 milijardi eura, u skladu sa zahtjevom Europske komisije koja je njihov višegodišnji porezni aranžman ocijenila nelegalnim.

Prema ugovoru kojeg su u utorak potpisali Apple i irski ministar financija Paschal Donohoe, prva uplata predviđena za idući mjesec bit će veća, a potom će se do rujna u ratama uplaćivati iznos od milijardu eura. Istodobno, Apple i irska vlada će nastaviti započeti sudski proces u kojem pokušavaju dokazati da u njihovom poslovnom odnosu nije bilo kršenja zakona. Stoga će se za uplate koristiti privremeni račun i u slučaju da uspije žalba, novac će biti vraćen Appleu. U toj kompaniji vjeruju da će Opći sud EU na kraju odlučiti u njihovu korist.

Kako su Apple i irske vlasti odbijale odluku koju je 2016. godine donijela Margrethe Vestager, povjerenica EU za tržišno natjecanje, dogovor o početku vraćanja spornog poreza smatra se prekretnicom u borbi europskih vlasti protiv porezne prakse koju su velike američke kompanije primjenjivale na području Europe.

Europske vlasti su ocijenile da je Irska omogućila Appleu porezni aranžman kojeg druge kompanije nisu imale. U razdoblju od 1991. godine do 2007. godine, objasnila je Europska komisija, irska porezna uprava je dvjema podružnicama Applea omogućila povoljne porezne aranžmane zbog kojih je kompanija mogla plaćati manje poreza od ionako niske porezne stope u zemlji. M.K.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:01