Sudska presuda

Apple mora povući određene modele iPhonea u Njemačkoj zbog kršenja prava patenata

AUTOR:

OBJAVLJENO:

4.1.2019. u 14:48

AUTOR:

OBJAVLJENO:

4.1.2019. u 14:48

, Image: 359958548, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Ilustracija

Njemački sud naložio je tehnološkom divu Appleu povlačenje određenih modela iPhonea iz tamošnjih trgovina zbog kršenja patentnih prava proizvođača čipova Qualcomm, prenijeli su u petak britanski mediji.

Prema presudi suda u Muenchenu od 20. prosinca 2018. godine Apple je prekršio patentna prava na tehnologiju štednje struje, pojašnjava BBC Stoga je sud Appleu naložio da povuče modele iPhone 7 i 8 iz 15 specijaliziranih trgovina u Njemačkoj, a zabrana prodaje obuhvaća i druge prodavatelje, kao što su trgovine operatera mobilne telefonije i ostale malotrgovce.

U četvrtak je Qualcomm platio 1,3 milijarde eura jamstva i time omogućio primjenu zabrane. Tim jamstvom bit će financirane eventualne odštete Appleu u slučaju da američki proizvođač pametnih telefona dobije spor u žalbenom sudskom postupku.

Njemački slučaj treći je pokušaj američkkog Qualcomma da blokira prodaju iPhonea. Taj proizvođač čipova sa sjedištem u Kaliforniji već je protiv Applea podigao tužbe u SAD-u i Kini zbog kršenja patentnih prava, podsjeća BBC.

Prema izvješću koje je objavio Reuters, Apple i neki promatrači mišljenja su da će neovisni trgovci moći nastaviti prodavati sporne modele pametnih telefona.

Tehnološke tvrtke često podižu tužbe u Njemačkog zbog navodnog kršenja prava iz domene intelektualnog vlasništva budući da tamošnji sudovi brže rješavaju takve predmete nego u drugim zemljama. Dodatni je razlog što je u pojedinim slučajevima u Njemačkoj također lakše ishoditi zabranu prodaje, prema specijaliziranom časopisu PCWorld.

Njemačka je također najveće europsko tržište pa može snažnije neizravno utjecati i na druge članice Europske unije, pojašnjava BBC.