Napetost raste

Antivladini prosvjedi i u Italiji, 100 tisuća ljudi tražilo promjenu ekonomske politike

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

10.2.2019. u 16:42

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

10.2.2019. u 16:42

-PHOTO TAKEN 17DEC05- A South Korean protester hits riot police using a bamboo stick during a rally near the venue of World Trade Organization conference in Hong Kong December 17, 2005. Scores of South Korean protesters were engaged in a bitter clash with riot police in Hong Kong on Saturday as they repeatedly tried to reach a meeting of world trade ministers. Protesters stormed heavily-fortified police lines, breaking through the front ranks as riot police used pepper spray, batons and fire hoses to try to beat them back. Picture taken December 17, 2005. - PBEAHUNTZEO
REUTERS

Ilustracija prosvjeda

Vlada Italije, čiji su čelnici podržali prosvjede 'žutih prsluka' u Francuskoj zbog čega su trenutno zategnuti odnosi na relaciji Rim-Pariz, i sama se suočava s masovnim izljevima nezadovoljstva na ulicama. Više od 100 tisuća članova najvažnijih talijanskih sindikata sudjelovalo je u subotu u prosvjedu protiv Vladine politike.

- Ovo je samo početak jer u talijanskoj ekonomiji postoje strukturni poremećaji kojima se ne bavi ni ova Vlada - pojasnio je motive rimskog prosvjeda 'Budućnost za rad' jedan od talijanskih sindikalnih čelnika Maurizio Landini. Sindikati su na taj način, prema Landiniju, htjeli upozoriti na posljedice Vladine politike na nedostatak novih radnih mjesta i besperspektivnosti za mlade koji dolaze na tržište rada.

Sa stopom nezaposlenosti od 9,7 posto Italija spada među članica Europske unije s najviše nezaposlenih, a u nezavidnoj je poziciji i u odnosu na ostatak EU po pitanju nezaposlenosti mladih koja u Italiji iznosi 16,7 posto. Italija se smatra i jednim od žarišta prekarnog rada u Europi, kao i podzaposlenosti u mnogim djelatnostima.

- Problemi sa zaposlenošću vuku se u Italiji od 2008. i izbijanja svjetske gospodarske i financijske krize a tamošnje Vlade koje su se od tada izmjenjivale nisu učinile previše kako bi popravile situaciju. S druge strane, sjeverne regije u Italiji i dalje su među najproduktivijima u Europi - komentira ugledni Deutsche Welle, koji procjenjuje kako sindikalni prosvjedi imaju za cilj odvratiti talijansku Vlade premijera Giuseppea Contea od mogućih zahvata u mirovinska i socijalna prava kako bi se osigurao proračunski novac za investicije.

Na prosvjede u Rimu kratko se osvrnuo Conteov zamjenik Luigi Di Maio poručivši prosvjednicima da oštricu svoje kritike upere na prethodne vlade koje su, kako je kazao, na oltar smanjivanja javne potrošnje žtrvovale i štednju građana, i radna mjesta, i održivost biznisa.

Maurizio Landini nije propustio komentirati čudnu navadu talijanske Vlade da održava kontakte s prosvjednicima u drugim, ali ne i s onima u vlastitoj državi.

- Trenutak je da čuju što im poručujemo s ovog trga, mi smo promjena koju trebaju vidjeti - poručio je talijanskoj Vladi šef sindikata.

Vladajuća opcija desnih populista u Italiji dio sindikata smatra dijelom koruptivnog sistema koji je tu članicu EU i doveo u sadašnje stanje, pa je Di Maio, u razmjeni kritika s Landinijem, zatražio sindikate da se odreknu, kako je kazao, 'zlatnih mirovina' koje su odobrene negdašnjim čelnicama sindikata.