Po službenoj dužnosti

Antimonopolska agencija tragom anonimke otvorila istragu protiv tri otkupljivača lubenica

AZTN će ispitati sve elemente koji se odnose na sadržaj poslovnih odnosa, odnosno otkupa i trgovine lubenicama
 Ivica Brusić / Cropix

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je temeljem ovlasti iz Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom po službenoj dužnosti pokrenula upravne postupke protiv tri otkupljivača lubenica - tvrtki Fragaria, Setovia voće i Agro gold, a povod su anonimne prijave dobavljača, objavila je u utorak Agencija.

"Agencija je po službenoj dužnosti pokrenula upravne postupke protiv otkupljivača lubenica Fragaria, Setovia voće i Agro gold. Povod za pokretanje upravnih postupaka bile su anonimne prijave dobavljača", navodi se u objavi na internet stranicama Antimonopolska agencija.

Agencija će u tim upravnim postupcima ispitati sve elemente koji se odnose na sadržaj poslovnih odnosa, odnosno otkupa i trgovine lubenicama, bez obzira radi li se o poslovanju na temelju pisanih ugovora, odnosno je li korištena mogućnost poslovanja putem javno objavljenih uvjeta.

Iz Agencije pritom ističu kako samo pokretanje postupka po službenoj dužnosti protiv određenog trgovca ili otkupljivača ili prerađivača ne znači nužno utvrđenje povrede Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, već je Agencija obvezna u postupku utvrditi sve relevantne činjenice i okolnosti, odnosno konkretne dokaze koji potvrđuju indicije koje su bile razlog za pokretanje postupka.

Temeljem konačno utvrđenog činjeničnog stanja Agencija će u svakom konkretnom predmetu donijeti meritornu odluku, navode iz Agencije, iz koje napominju da zbog zaštite poslovnih tajni ne mogu komentirati niti iznositi detalje o postupcima koji su u tijeku.

Najavljuju i da će Agencija odluku kojom okončava pojedini postupak u cijelosti objaviti na svojim mrežnim stranicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:16