Premijer iz Varaždina

Andrej Plenković: 'Bitno je da novi suvlasnici koncerna pokažu vjeru u kompaniju'

Premijer se zahvalio i bivšoj ministrici gospodarstva Martini Dalić, no nije bio s njom u kontaktu
Andrej Plenković
 Željko Hajdinjak / Hanza Media

Premijer Andrej Plenković u srijedu je u Varaždinu, komentirajući postignutu nagodbu u Agrokoru, izjavio kako je bitno da novi suvlasnici u koncernu pokažu vjeru u novu kompaniju i u njezinu sposobnost da generira dobit.

Premijer Andrej Plenković u srijedu je u Varaždinu na pitanje novinara je li mu 'pao kamen sa srca' zbog uspješnog završetka nagodbe u Agrokoru, kazao da prije svega čestita većini vjerovnika koji su izglasali nagodbu.

Agrokorovi vjerovnici u srijedu su na ročištu u dvorani Košarkaškog centra Dražen Petrović (Cibona) izglasali nagodbu, za koju su glasovali vjerovnici sa 79,28 posto ukupnih tražbina, odnosno s 27,08 milijardi kuna tražbina od ukupnog iznosa od 33,75 milijardi kuna.

"Želim ponoviti da su hrvatska država i Vlada u vrlo kratkom roku, u zahtjevnim okolnostima, i u kontekstu koji se sada potpuno zaboravlja, kada je Agrokoru prijetio stečaj i financijska katastrofa za brojne tvrtke i dobavljače i male poljoprivrednike, ipak našla rješenje u razumom roku od 15 mjeseci da se sačuvaju radna mjesta i da omogućimo ekonomsku budućnost i Agrokora i njegovih partnera", poručio je Plenković iz Varaždina gdje je Vlada u srijedu održala 4. sastanka sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina.

Ocijenio je da je kvaliteta cijelog procesa izvanredne uprave danas dobila legitimaciju onih koji su najbitniji - onih koji su imali tražbine prema Agrokoru.

'Odoljeli smo svim napadima'

"Činjenica je da smo uz sve moguće pokušaje političke destabilizacija tog procesa, pa i Vlade, odoljeli svim tim napadima, da smo stalno držali jedan te isti smjer, a to je opći interes hrvatskog gospodarstva, hrvatske države i zaposlenika, i da smo poslali poruku povjerenja u naš pravni sustav i stranim partnerima kako se Hrvatska snašla u ovom kontekstu. Za mene je to iznimno ohrabrujuće, kao i što je u međuvremenu stigla ocjena da je zakon u skladu s Ustavom, i što je posredno uvršten i u pravnu stečevinu EU kroz aneks odgovarajućoj uredbi koja govori o insolvencijskim postupcima država članica, što je pretpostavka za priznanje sudskih odluka temeljem ovog zakona u drugim članicama", rekao je.

Naveo je i da "smo državama u susjedstvu učinili uslugu, jer su mnoge Agrokorove kompanije radile na njihovim tržištima", poručivši da "svi ukupno možemo biti zadovoljni postignutim".

Na pitanje zahvaljuje li Martini Dalić, bivšoj potpredsjednici Vlade i ministrici gospodarstva koja je dala ostavku pod pritiskom afere "mailovi Borg skupine" Plenković je potvrdno odgovorio. A na pitanje je li se danas čuo s Dalić, odgovorio je da danas nije, ali da je ona dala veliki doprinos svemu.

Plenković je, odgovarajući na upit, rekao i da sada slijedi faza potvrde nagodbe od Visokog trgovačkog suda, pa faza implementacije, procijenivši da će to 'uzeti' barem još pola godine, a u konačnici slijedi i nova vlasnička struktura koja će napraviti i novu strukturu korporativnog upravljanja.

"Ono što je nama bitno da svi novi suvlasnici, da ih tako nazovem, pokažu vjeru u novu kompaniju, u njenu sposobnost da generira dobit i u njenu važnost za hrvatsku ekonomiju i mogućnost da ne samo oni kao vlasnici imaju korist, nego i Hrvatska, i na tom tragu očekujem i njihovo ponašanje", poručio je premijer Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 15:21