Prevelika izloženost

Analiza stručnjaka Moody'sa: Japan, Južna Koreja i Tajvan najveće žrtve trgovinskog rata

AUTOR:

OBJAVLJENO:

21.6.2019. u 15:12

AUTOR:

OBJAVLJENO:

21.6.2019. u 15:12

U.S. President Donald Trump smiles as he walks on South Lawn of the White House, before his departure to the Customs and Border Protection National Targeting Center, in Washington, U.S., February 2, 2018. REUTERS/Yuri Gripas - RC1DBB0E8B50
Yuri Gripas / REUTERS

Donald Trump

Japan, Južna Koreja i Tajvan najveće su žrtve trgovinskog rata SAD-a i Kine, ocijenio je Steve Cochrane, analitičar bonitetne kuće Moody’s.

Gospodarstva tih triju dalekoistočnih zemalja najviše su izložena kineskoj ekonomiji, pojasnio je Cochrane za CNBC. Osim što proizvode robu i usluge za kinesku ekonomiju, Japan, Južna Koreja i Tajvan kineskim tvornicama isporučuju i dijelove, koje one ugrađuju u svoje proizvode i potom prodaju diljem svijeta.

- Te su zemlje uvelike ovisne o trgovinskim vezama s Kinom i usko vezane uz domaću potražnju u Kini. Zbog toga su i vrlo izložene - upozorio je Cochrane za CNBC.

Ovisnost japanskog, južnokorejskog i tajvanskog gospodarstva o Kini vidi se i po kretanju vrijednosti dionica na njihovim burzama. Nakon što je eskalirao američko-kineski trgovinski rat, japanske, južnokorejske i tajvanske dionice bile su među najvećim gubitnicima u Aziji. Razlog je je velik izvoz tehnoloških dijelova kompanija iz tih zemalja u Kinu. Neke od kompanija iz tih zemalja dobavljači su i Huaweija, kompanije koju je Washington stavio na “crnu listu”.