RBA o ruskoj burzi

Analiza: rusko gospodarstvo izuzetno je ovisno o kretanju cijena nafte i plina

Posljednjih godina na kretanje MOEX-a sve više utječu i geopolitička zbivanja
Crpljenje nafte u Sibiru
 Profimedia, Alamy

Trenutno visoke cijene nafte poticaj su jačanju ruskog tržišta kapitala, ocjenjuje se u novoj analizi Raiffeisena o Moskovskoj burzi i ruskom tržištu kapitala.

Naime, rusko je tržište kapitala, baš kao i rusko gospodarstvo u cjelini, u velikoj mjeri ovisno o kretanju cijena nafte, plina i ostalih energenata i sirovina na svjetskom tržištu. U prilog tome, ističe se u analizi, dovoljno govori i podatak da je tržišna kapitalizacija u Rusiji 26. travnja ove godine iznosila 482,21 milijardu eura, a da je više od polovine tog iznosa, ili 51 posto, otpadalo na kompanije iz sektora energetike. Kada se tome dodaju i ruske kompanije u čijem su fokusu poslovanja ostale sirovine, dolazi se do podatka da tvrtke iz sektora energetike i sirovina čine čak dvije trećine ukupne tržišne vrijednosti ruskih kompanija izlistanih na burzi.

"Jedini još značajan segment je financijski sektor", ocjenjuju analitičari Raiffeisena, te dodaju da finacijski sektor u ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji ruskih kompanija ima udio od 17,2 posto.

Kretanje cijena nafte u velikoj mjeri određuje stanje na Moskovskoj burzi, kao i kretanje vrijednosti njenog indeksa MOEX-a. Kako su, naime, cijene nafte ranijih godina značajno rasle, tako je rastao i MOEX. S druge strane, kada su cijene "crnoga zlata" na svjetskom tržištu padale, urušavala se i vrijednost MOEX-a.

Ipak, posljednjih godina na kretanje MOEX-a sve više utječu i geopolitička zbivanja. To se, prije svega, odnosi na sankcije koje su uvedene Rusiji nakon aneksije Krima, a u posljednje vrijeme i na rusku umiješanost u rat u Siriji. Unatoč tome, u Raiffeisenu ocjenjuju da je reakcija ulagača u ruske dionice na eskalaciju sukoba u Siriji znatno umjerenija nego što je to bila 2014., kada je Rusija anektirala Krim. Oprez ulagača je, naravno, i ovoga puta porastao, ali stručnjaci Raiffeisena ipak ne očekuju eskalaciju sukoba, pa time ni zamjetniji negativan utjecaj na rusko tržište kapitala.

"Gledano s horizontom od jedne godine, ruskim tržištem kapitala dominirat će pozitivni faktori", zaključuju financijski analitičari Raiffeisena. Ipak, upozoravaju da će geopolitička situacija najvjerojatnije ostati zategnuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:51