Anketirano 70 ekonomista

Analitičari: 'Američko-kineski trgovinski rat je loša i definitivno negativna politika'

AUTOR:

OBJAVLJENO:

20.9.2018. u 10:53

AUTOR:

OBJAVLJENO:

20.9.2018. u 10:53

Aly Song / James Glover / Thomas Peter / Kevin Lamarque / Reuters / Profimedia, Alamy

Ilustracija: grane ekonomije i proizvodi kojima će naškoditi trgovinski rat, u sredini Donald Trump i Xi Jinping

Američko gospodarstvo rast će ubrzanim tempom u idućim kvartalima, no do kraja 2019. godine rast će se usporiti na 2 posto, smatraju analitičari u anketi Reutersa i jednoglasno ističu da je eskalirajući trgovinski rat s Kinom loša gospodarska politika.

Da trgovinski rat neće brzo završiti, pokazalo se u ponedjeljak, kada je predsjednik SAD-a Donald Trump odlučio uvesti nove 10-postotne carine na oko 200 milijardi dolara vrijednog kineskog uvoza te zaprijetio dodatnim carinama za 267 milijardi dolara uvoza u slučaju da Kina odluči uzvratiti, što je Peking i učinio.

U anketi Reutersa analitičari očekuju rast američkog gospodarstva u trećem ovogodišnjem tromjesečju za 3,1 posto na godišnjoj razini, a u četvrtom za 2,8 posto. Pritom su se svih 70 anketiranih ekonomista složili kako je trgovinski sukob između dvije najveće svjetske gospodarske sile loš za rast američkog gospodarstva i predstavlja negativni rizik.

„Aposlutno – to je loša i definitivno negativna politika. No, nije dovoljno loša da nas baci u recesiju, osim ako se to ne izazove jake negativne osjećaje vezane uz samopouzdanje i raspoloženje“, rekao je Jim O'Sullivan, glavni ekonomist u tvrtki High Freaquency Economics.

Malo tko očekuje recesiju

Desetljeće nakon što je američka investicijska banka Lehman Brothers propala, izazivajući devastirajuću financijsku krizu, američki gospodarski oporavak traje neuobičajeno dugo. Rast je siguran, barem na neko vrijeme, oživljen agresivnim smanjenjima poreza na kraju prošle godine. Osim toga, snažno tržište rada podupire planove američke središnje banke da podigne kamatne stope ove i sljedeće godine.

Najnoviji Reutersov konsenzus o rastu američkog gospodarstva ukazuje na lagano poboljšanje u nekoliko kvartala tijekom sljedeće godine, no predviđa usporavanje rasta na 2 posto u posljednjem kvartalu 2019. godine, što je upola manje u odnosu na rast od 4,2 posto, koliko je iznosio u proteklom tromjesečju. No, malo tko očekuje recesiju. Procjenjuje se u prosjeku da izgledi za izbijanje recesije u idućoj godini iznose samo 15 posto, no ti se izgledi povećavaju na 35 posto u sljedeće dvije godine, pri čemu najpesimističnije prognoze dosežu i 75 posto.

„Unatoč carinama, uzburkanim tržištima u nastajanju i političkoj drami u Washingtonu, u kratkoročnom razdoblju nema razloga da se američko gospodarstvo zaustavi. Potaknut fiskalnim poticajima, očekuje se da će gospodarski rast biti pri vrhu rasta zemalja G7  u 2018. godini. No, kako fiskalni poticaji slabe, očekuje se ublažavanje gospodarskog rasta… rizici trgovinskih napetosti i nesigurnost u vezi daljnje fiskalne politike zamagljuju pogled na horizont“, zaključuje James Orlando, ekonomist u tvrtki TD Securitiesa.