Carina na uvoz automobila

Amerikanci ponudili Daimleru, Volkswagenu i BMW-u "nulte" carinske stope

To će biti prilika za raspravu o mnogim pitanjima od zajedničkog interesa
Volkswagen tvornica, Baunatal, Njemačka
 Science Photo Library / Profimedia, Sciencephoto RM

Američki veleposlanik u Njemačkoj Richard Grenell rekao je direktorima Daimlera, Volkswagena i BMW-a da će američki predsjednik Donald Trump prestati prijetiti carinama na uvoz automobila iz Europske unije ako Bruxelles ukine carine na američke automobile, izvijestio je njemački Handselsblatt u srijedu.

Handelsblatt piše da su na sastanku koji je održan u srijedu u američkom veleposlanstvu u Berlinu bili prisutni direktori njemačkih automobilskih industrija Dieter Zetsche iz Daimlera, BMW-ov Harald Krüger i Volkswagenov Herbert Diess.

U Daimleru i Volkswagenu nisu željeli komentirati tu informaciju dok u BMW-u nisu odmah bili dostupni za komentar.

Glasnogovornica njemačkog ministarstva gospodarstva također je odbila komentirati izvješće, ističući da su pitanja vezana za trgovinski spor sa SAD-om u nadležnosti Europske komisije koja zastupa članice EU-a.

Izvješće je odbila komentirati i glasnogovornica Europske komisije, kazavši kako će predsjednik EK Jean-Claude Juncker razgovarati s američkim predsjednikom o trgovini u Washingtonu krajem srpnja.

„To će biti prilika za raspravu o mnogim pitanjima od zajedničkog interesa, osobito vezano uz trgovinu”, rekla je glasnogovornica Komisije.

Američki predsjednik zaprijetio je prošlog tjedna uvođenjem 20-postotne carine na uvoz svih automobila sklopljenih u EU.

Trenutno SAD naplaćuje 2,5 posto carina na uvoz automobila, te 25 posto na uvoz kamiona. EU pak naplaćuje carine od 10 posto na uvoz automobila iz SAD-a.

Početkom lipnja SAD je uveo 25-postotne carine na uvoz čelika i 10-postotne na uvoz aluminija, koje su obuhvatile i partnere EU, Kanadu i Meksiko, ukinuvši izuzeća aktivirana u ožujku.

EU je reagirao uvođenjem carina na uvoz niza američkih proizvoda, uključujući proizvode od čelika i aluminija, poljoprivredne proizvode poput slatkog kukuruza i kikirikija, te burbon, traperice i motocikle.

Trumpove protekcionističke trgovinske mjere, usmjerene, između ostalog, i na kineski uvoz, potpirile su strah od općeg i dugotrajnog trgovinskog rata koji bi mogao naštetiti svjetskom gospodarstvu, napominje Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:10