Grad koji puca po šavovima

Amerikanci poharali Dublin: Plaće snažno rastu, ali i životni troškovi, nedostaju radnici

Kompanije u jednom od omiljenih odredišta Hrvata koji bježe iz Lijepe naše teško pronalaze radnike
Dublin
 Clodagh Kilcoyne / REUTERS

Kompanije u jednom od omiljenih odredišta Hrvata koji bježe iz Lijepe naše, Dublinu, teško pronalaze radnike i uredske prostore, piše Bloomberg.

Naime, američke kompanije nahrlile su u Irsku i zapošljavaju čak jednog od pet radnika u toj zemlji. Samo prošli mjesec, primjerice, Facebook i Salesforce najavili su da će zaposliti dodatnih 2.500 ljudi u Dublinu. Grad stoga puca po šavovima, a nakon Brexita očekuje se da će se “doseliti” i velik broj britanskih tvrtki, što će postojeću situaciju dodatno otežati.

Kao rezultat navedenog, plaće rastu, ali skaču i cijene najma kako uredskih prostora, tako i stanova.

- Dublin se jednako kao i ostale europske metropole suočava s velikim izazovima koji su nastupili rastom grada. Najveći je trenutni problem nedostatak prostora za poslovne urede – objasnila je Mary Rose Burke, direktorica Gospodarske komore u Dublinu.

Poslovni procvat najvidljiviji je na gradskim dokovima gdje su se financijskim tvrtkama poput Citigroupa pridružile kompanije kao što je Google koji zapošljava oko 5.000 osoba.

Stoga iznajmljivači stanova zadovoljno trljaju rukama budući da su prošle godine prosječno zaradili 118.000 eura, što je čak tri puta više od prosječne plaće u Irskoj. Prosječna cijena stanova u Dublinu, kako navodi Bloomberg, iznosi 2.400 eura mjesečno, odnosno tri puta više nego u Belfastu koji je udaljen samo dva sata.

Stanarine u centru glavnog grada Irske posljednjih su nekoliko godina duplo porasle, a jednaka je situacija i s uredima. U posljednja tri mjeseca prošle godine čak 72 posto uredskih prostora zauzimaju tehnološke kompanije.

Nezaposlenost je pala s 15 posto na niskih 5,3 posto, odnosno gotovo je jednaka kao prije financijske krize, dok su plaće porasle. Usporedbe radi, prosječna stopa nezaposlenosti u eurozoni iznosi 7,9 posto.

- Istina, kompanije se moraju boriti za ljude i za prostore, koji su trenutno ograničeni resursi u Dublinu, ali dolazak najvećih svjetskih kompanija u Dublin donosi mnogo povlastica – smatra Eoghan Ó Faoláin, direktor grupacije Technology Ireland.

Gotovo trećina britanskih tvrtki mogla bi se zbog Brexita preseliti u inozemstvo, pokazuje anketa. Istraživanje Direktorskog instituta (IoD) otkrilo je da ih 16 posto već ima plan za preseljenje, a 13 posto o tome razmišlja, prenosi u petak BBC.

IoD je priopćio da se radi o "zabrinjavajućim pokazateljima".

Glasnogovornik vlade rekao je da je "Brexit s dogovorom" najbolji način da se "umiri tvrtke i pojedince u vrijeme kada napuštamo EU".

Anketa je pokazala da se iz Britanije EU već preselilo više velikih kompanija, a da male o tome razmišljaju dvostruko više nego velike. Europske trgovinske agencije i udruženja poslodavaca izvijestili su da su stotine britanskih kompanija u postupku prebacivanja poslovanja u EU-u uoči planiranog izlaska iz Unije 29. ožujka, navodi BBC.

Arnaud de Bresson, izvršni direktor francuske udruge poslodavaca Paris Europlace, rekao je da je oko 260 tvrtki, u postupku "potvrde i provedbe" selidbe operacija u Francusku.

Prema Hub.Brusselsu, agenciji belgijske vlade koja privlači strane kompanije, broj britanskih tvrtki koje su proširile ili posve prebacile poslovanje u Bruxelles udvostručio se od referenduma 2016. U 31 mjesec koliko je prošlo od referenduma, između 95 i 100 kompanija osnovalo je nove podružnice u belgijskom glavnom gradu, prema pedesetak u istom razdoblju prije referenduma, kažu u agenciji.

"Želimo zaštititi radna mjesta i gospodarstvo te pružiti sigurnost tvrtkama i pojedincima dok napuštamo EU", izjavio je vladin glasnogovornik.

"Najbolji način za to je da odemo sa sporazumom i na to smo usredotočeni", dodao je.

(Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 18:56