Di su pare?

Američki regulatori pokreću istragu jer 'tvit' šefa Tesle sve više smrdi na prevaru

Pitanje koje se opravdano postavlja jest zašto Musk ne pokaže novac koji tvrdi da ima?
Elon Musk
 Joe Skipper / REUTERS

Šef Tesle Elon Musk je zanijemio dva dana nakon bombastične najave o otkupu Tesle i osiguranim novcima za taj pothvat, spektakularnih 82 milijarde dolara. Pitanje koje opravdano postavlja poslovni sektor, regulatorni organi kao i financijski mediji jest zašto Musk ne pokaže novac koji tvrdi da ima?

“Osigurana sredstva” posebno su zazvonila u ušima poslovnog sektora. Toliko da je američki regulator - Komisija za trgovinu vrijednosnim papirima (SEC) odlučila provjeriti istinitost tih tvrdnji. Prema pisanju Wall Street Journala, danas ujutro potvrđeno je da službenici SEC-a kreću u istragu, a zanima ih je li Musk u trenutku objavljenog tvita imao osnove za navode o “osiguranim novcima za otkup” i “cijeni dionice od 420 dolara”.

Pitanje o mogućoj pravnoj odgovornosti jučer je postavio i Business Insider sugerirajući da je jedina funkcija Muskovih tvitova zapravo bila manipulacija cijenom Teslinih inače nestabilnih dionica. Dionice su, naime, do kraja dana u utorak skočile za 11 posto, a skočila je time i tržišna kapitalizacija Tesle za sedam milijardi dolara.

Povjerenje u Muskove namjere ulijeva jedino njegova dugogodišnja frustracija opetovanim pitanjima o lošem poslovanju. Micanjem Tesle s burze, Musk bi s leđa skinuo pritisak investitora koji očekuju pozitivne kvartalne rezultate, kao i obvezu da ih javno objavljuje. Očekuje li u budućnosti još i gore rezultate Tesle, što nije isključeno, tim potezom poštedio bi se zanovijetanja analitičara i investitora.

No dok Twitter račun osebujnog milijardera još uvijek gromoglasno šuti, medijskim prostorom kolaju različite informacije. Kao potencijalni spasitelj prvo se pojavio naftom potkovani investicijski fond Saudijske Arabije. Financial Times započeo je tu lavinu nagađanja objavom da oni u Tesli već drže udio od oko 5 posto, a s imovinom od 250 milijardi dolara otkup Tesle ne bi im predstavljao problem.

Da planovi o delistiranju i pregovori o otkupu Tesle nisu od jučer, piše i Bloomberg koji se dočepao informacije o prošlogodišnjem tajnom pregovoru Elona Muska i japanske multinacionalke SoftBank. Ta investicijska tvrtka koja udjele drži u kompanijama poput Ubera, Yahooa i Alibabe trebao je biti spasonosni strani kapital za Teslin otkup. Međutim, razgovor Muska i Masayoshija Sona, osnivača i vlasnika SoftBanka propali su i prije nego li su počeli jer je Musk predlagao upravljačku strukturu koja bi mu dala više kontrole nad kompanijom, piše Bloomberg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 21:56