Bolni rezovi

Američki proizvođač električnih automobila otpušta 75% radnika iz svoje velike tvornice

Tvornica proizvodi električne motore te baterije za Tesline popularne Model 3 limuzine
Teslina tvornica
 Xinhua / Eyevine / Profimedia

Osebujni američki poduzetnik i proizvođač električnih automobila Tesla Elon Musk planira otpustiti 75 posto radnika u svojem pogonu u Nevadi zbog pandemije koronavirusa, piše Reuters.

Riječ je o velikoj tvornici litij-ionskih baterija (Tesla Gigafactory) smještenoj u Tahoe-Reno industrijskoj zoni u Nevadi. U vlasništvu je Tesle i japanske korporacije Panasonic, a zapošljava ukupno sedam tisuća radnika i proizvodi električne motore te baterije za Tesline popularne Model 3 limuzine.

Teslin partner Panasonic prije nekoliko dana je najavio otpuštanja, a onda i potpunu obustavu proizvodnje u svojim odjelima nevadske tvornice na 14 dana. U njihovim odjelima radi 3500 radnika.

Vijest o rezanju radnih mjesta u Tesli dolazi desetak dana nakon što je Musk uporno umanjivao prijetnju koju predstavlja pandemija koronavirusa, sugerirajući da stvaranje panike zapravo predstavlja veću opasnost od samog virusa.

- Moje iskreno mišljenje je da šteta prouzrokovana panikom daleko nadilazi onu koju radi sami virus. Osobno ću biti na radnom mjestu, ali to sam ja - rekao je poduzetnik tada pokušavajući ublažiti potencijalnu paniku i zabrinutost među radnicima.

Prije tvornice u Nevadi, Musk je obustavio proizvodnju u tvornici vozila u San Franciscu, kao i u tvornici solarnih panela u New Yorku. Rekao je da će njujorški pogon pokušati osposobiti čim prije za proizvodnju respiratora za oboljele od koronavirusa.

Dvojica Teslinih zaposlenika, kako se doznalo, pozitivno je na koronavirus, ali su radili od kuće posljednja dva tjedna. Iz kompanije nisu otkrili na kojoj su lokaciji radili, a mediji spekuliraju da bi to mogla biti tvornica u Nevadi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:58