Trgovinske mjere

Američki predsjednik razmatra mjere za smanjenje europskog izvoza čelika i aluminija u SAD

Washington je za EU predložio uvođenje kvote utvrđene na 90 posto američkog uvoza iz EU
 Joshua Roberts / REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump razmatra trgovinske mjere kojima bi se izvoz čelika i aluminija iz Europske unije u SAD smanjio oko 10 posto, što signalizira da ponuđeni europski ustupci nisu dovoljni, piše Wall Street Journal, pozivajući se na izvore u EU.

Washington je za Europsku uniju predložio uvođenje kvote utvrđene na 90 posto američkog uvoza iz EU u prošloj godini. Alternativa bi bile carinske kvote koje bi ciljale na identično, 10-postotno smanjenje europskog izvoza u SAD, citira WSJ riječi poljske ministrice poduzetništva i tehnologije Jadwige Emilewicz nakon sastanka o trgovinskim odnosima EU-a i SAD-a.

Američki predsjednik uveo je carine od 25 posto na uvoz čelika te od 10 posto na uvoz aluminija, pozivajući se na nacionalnu sigurnost. Europskoj uniji odobreno je privremeno izuzeće koje istječe 1. lipnja a trajni režim trebao bi biti utvrđen pregovorima.

Čini se da prijedlozi EU-a o olakšanom pristupu europskim tržištima za određene američke proizvode, uključujući automobile, nisu potaknuli Washington da odustane od prijetnje uvoznim carinama za čelik i aluminij iz EU-a, kazala je jučer povjerenica EU-a za trgovinu Cecilia Malmström.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 02:20