Signalitics

Američki dionički indeksi zabilježili su mješovitu izvedbu sa skromnim pomacima

Ilustracija, Njujorška burza
 Lucas Jackson / REUTERS

Američki dionički indeksi jučer su zabilježili mješovitu izvedbu sa skromnim pomacima dok su europska i azijska dionička tržišta ostala pod pritiskom uslijed straha investitora oko daljnjeg usporavanja rasta svjetske ekonomije nakon što su podaci objavljeni u petak pokazali pad PMI indikatora sentimenta prerađivačkog sektora euro zone dublje u korekcijski teritorij.

Potraga investitora za sigurnom imovinom je rezultirala daljnjim silaznim pritiscima na njemačke i američke obvezničke prinose. Podsjećamo da se njemački 10-godišnji prinos u petak spustio u negativan teritorij po prvi puta od lipnja 2016. godine te je jučer zabilježio daljnji pad od oko 1 baznog boda. Američki 10-godišnji prinos se spustio na svoju najnižu razinu od prosinca 2017. godine.

Niski prinosi na njemačke obveznice trebali bi ostati podržani zadržavanjem potražnje na visokim razinama i u nadolazećem kvartalu uslijed nastavka nesigurnosti povezanih sa usporavanjem svjetskog rasta i Brexita. Osim navedenog, nije izgledno da će ekonomski indikatori euro zone zabilježiti značajniji oporavak u kratkom roku tako da će Bund ostati podržan potražnjom za sigurnom imovinom.

Nakon što je u petak spread između američkog prinosa na tromjesečni trezorski zapis i 10-godišnje obveznice pao u negativan teritorij, jučer se zadržao ispod nule. Invertiranja krivulja prinosa uobičajeno se smatra glasnikom recesije budući da je prethodila svakoj recesiji u SAD-u od Drugog svjetskog rata, a što dodatno potiče potragu investitora za sigurnom imovinom.

U međuvremenu, Ifo indikator poslovne klime u Njemačkoj je zabilježio prvi rast nakon šest mjeseci uzastopne korekcije te nakon što je u veljači pao na najnižu razinu od prosinca 2014. godine.

Iz Ifo instituta izjavili su kako su kompanije nešto zadovoljnije svojom trenutnom situacijom te da su optimističnije oko očekivanih uvjeta poslovanja u narednih šest mjeseci. Istovremeno, prerađivački sektor je zabilježio daljnje narušavanje poslovne klime u travnju, a sukladno prošlotjednoj objavi PMI indikatora sentimenta. Podsjećamo kako je Ifo institut ovaj mjesec revidirao očekivanja njemačkog rasta naniže sa 1,1% na 0,6% u toku ove godine.

Jučerašnji dan je prošao bez značajnijih pomaka na deviznom tržištu nakon što su u petak sigurna utočišta poput švicarskog franka i jena profitirala od povećane averzije prema riziku. Profitirao je i dolar te se parom EUR/USD u zadnjim danima ponovno trguje oko razina prije prošlotjednog sastanka Fed-a.

Uistinu, dolar se tek jedan dan nalazio pod pritiskom Fed-ove ublažene retorike i pauziranja od daljnjeg podizanja kamatnjaka. Međutim, konsenzus očekivanja analitičara pa i projekcije svih vodećih institucija i dalje impliciraju značajno slabljenje američkog dolara sa sadašnjih razina te tečaj EUR/USD od oko 1,20 dolara za jedan euro krajem ove godine.

Razlog ovakvim očekivanjima na početku godine se krio u izglednom podizanju bazičnog kamatnjaka od strane ECB-a krajem ove godine te očekivanom završetku ciklusa normalizacije od strane Fed-a. Od početka smo imali mnogo pesimističniji stav prema ekonomskoj izvedbi euro zone te sukladno tome i mogućnosti ECB-a da normalizira monetarnu politiku.

Naša očekivanja pokazala su se i više nego opravdanima u proteklim tjednima budući da se euro nalazi pod konstantnim pritiskom više premije rizika radi povećanih izgleda za recesijom u euro zoni u odnosu na SAD. Ne očekujemo značajnije promjene na tom planu u kratkom roku te smatramo kako je u takvim uvjetima kontinuirana značajna aprecijacija eura koju tržište očekuje, u potpunosti neizgledna. Sve u svemu, zadržavamo naša očekivanja tečaja EUR/USD na razini od oko 1,13 dolara za jedan euro krajem godine.

Ministarstvo financija na današnjoj aukciji trezorskih zapisa nudi 400 milijuna kuna jednogodišnjih trezorskih zapisa ususret dospijeću od 414 milijuna kuna.

Imajući na umu izdašan višak kunske likvidnosti u sustavu, očekujemo zadržavanje jednogodišnjeg kunskog prinosa na aktualno niskim razinama od 0,09%.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:01