Dugogodišnja ekspanzija

Američki BDP porastao 3,5 posto, nezaposlenost najniža u gotovo pola stoljeća

Rast osobne potrošnje, ključne sastavnice BDP-a, ubrzao je na godišnjoj razini na 4,0 posto
Donald Trump i radnici u SAD-u
 Rebecca Cook / Yuri Gripas / Mike Blake / Reuters

Američko gospodarstvo u trećem je kvartalu poraslo 3,5 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, uz podršku solidne osobne i državne potrošnje i investicija u zalihe, pokazala je u petak prva procjena američkog ministarstva trgovine.

Time je rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) na godišnjoj razini usporio u usporedbi s drugim kvartalom kada je iznosio 4,2 posto, pokazuje izvješće ministarstva.

Rast osobne potrošnje, ključne sastavnice BDP-a, ubrzao je na godišnjoj razini na 4,0 posto i najbrži je od četvrtog kvartala 2014. godine. U drugom kvartalu iznosio je 3,8 posto.

Potrošnji pogoduje, između ostalog, što je stopa nezaposlenosti na najnižim razinama u proteklih gotovo pola stoljeća, u visini svega 3,7 posto, primjećuje Reuters. Podršku BDP-u pružila je također solidna državna potrošnja, pokazala je prva procjena ministarstva.

Zalihe su uvećane za 76,3 milijarde dolara, nakon pada za 36,8 milijardi dolara u drugom kvartalu. Time su ulaganja u zalihe pružila pozitivan doprinos BDP-u u visini 2,07 postotnih bodova, najveći od prvog kvartala 2015. godine. U drugom kvartalu su srezale stopu rasta za 1,1 postotni bod.

Negativan doprinos zabilježen je u stavci vanjske trgovine. Zbog povećanog trgovinskog manjka u razmjeni SAD-a sa svijetom stopa rasta BDP-a umanjena je za 1,78 postotnih bodova, najviše od drugog kvartala 1985. godine.

Ako se isključi utjecaj trgovine i zaliha, američki je BDP u trećem kvartalu uvećan za 3,1 posto, nakon rasta od četiri posto u drugom tromjesečju.

Ekspanzija u američkom gospodarstvu sada traje devetu godinu zaredom, primjećuje Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:12