Nove punionice

Američka tvrtka povećava svjetsku mrežu punktova za punjenje električnih automobila

Grupa u kojoj vlasničke udjele imaju i kompanije BMW, Daimler i Siemens trenutno ima 53.000 punionica
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Američki ChargePoint, operater jedne od najvećih mreža za napajanje električnih vozila u svijetu, cilja povećati globalnu mrežu punktova za punjenje gotovo pedeset puta do sredine sljedećeg desetljeća.

Grupa u kojoj vlasničke udjele imaju i njemačke kompanije BMW, Daimler i Siemens trenutno ima 53.000 punionica, a cilj im je proširiti tu mrežu do 2025. godine na 2,5 milijuna, stoji u priopćenju.

ChargePoint, čije je sjedište u Silicijskoj dolini, proizvodi hardver i softver za punjenje. Nemaju vlastite stanice za punjenje već posluju po principu Airbnb-ja i Ubera, uspostavivši mrežu punktova na kojima klijeti mogu rezervirati termine za punjenje.

„Planiramo do 2025. godine organizirati 2,5 milijuna punktova za punjenje, na početku najznačajnijeg razdoblja u našoj povijesti i revolucije u sustavu prijevoza”, izjavio je izvršni direktor ChargePointa Pasquale Romano.

U razgovoru za Reuters Romano je kazao da se njihova odluka temelji na pretpostavci da će na tržištima koje pokrivaju, uključujući SAD i Europu, broj električnih automobila dosegnuti oko 20 milijuna.

Grupa je za potrebe širenja u Europu prikupila 125 milijuna dolara, a za Reuters su prošle godine priopćili da bi do 2022. godine mogli uvrstiti dionice u burzovnu kotaciju, što signalizira sve veću potražnju za opremom za industriju električnih vozila.

Očekuje se kako će do 2030. godine električna i hibridna vozila činiti gotovo trećinu globalnog tržišta automobila. Prošle su godine činila četiri posto od ukupno 86 milijuna prodanih vozila, prema konzultantima CRU-a.

Među igračima koji se natječu za kontrolu tržišta infrastrukture za električna vozila spadaju francuska tvrtka Engie, njemački Innogy i E.ON te nordijske tvrtke Fortum i Vattenfall.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:32