Nove punionice

Američka tvrtka povećava svjetsku mrežu punktova za punjenje električnih automobila

AUTOR:

OBJAVLJENO:

14.9.2018. u 15:44

AUTOR:

OBJAVLJENO:

14.9.2018. u 15:44

A Nissan Leaf electric vehicle, owned by Connect by Hertz, is seen charging at a Coulomb Technologies ChargePoint station in the Seward Park cooperatives in the Lower East Side neighborhood of New York on Friday, May 6, 2011. The Leaf is 100 percent electric with zero emissions, powered by a lithium-ion battery claiming a range of 100 miles on a charge and is available through the car-sharing program of Connect by Hertz. (© Richard B. Levine), Image: 95171461, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Američki ChargePoint, operater jedne od najvećih mreža za napajanje električnih vozila u svijetu, cilja povećati globalnu mrežu punktova za punjenje gotovo pedeset puta do sredine sljedećeg desetljeća.

Grupa u kojoj vlasničke udjele imaju i njemačke kompanije BMW, Daimler i Siemens trenutno ima 53.000 punionica, a cilj im je proširiti tu mrežu do 2025. godine na 2,5 milijuna, stoji u priopćenju.

ChargePoint, čije je sjedište u Silicijskoj dolini, proizvodi hardver i softver za punjenje. Nemaju vlastite stanice za punjenje već posluju po principu Airbnb-ja i Ubera, uspostavivši mrežu punktova na kojima klijeti mogu rezervirati termine za punjenje.

„Planiramo do 2025. godine organizirati 2,5 milijuna punktova za punjenje, na početku najznačajnijeg razdoblja u našoj povijesti i revolucije u sustavu prijevoza”, izjavio je izvršni direktor ChargePointa Pasquale Romano.

U razgovoru za Reuters Romano je kazao da se njihova odluka temelji na pretpostavci da će na tržištima koje pokrivaju, uključujući SAD i Europu, broj električnih automobila dosegnuti oko 20 milijuna.

Grupa je za potrebe širenja u Europu prikupila 125 milijuna dolara, a za Reuters su prošle godine priopćili da bi do 2022. godine mogli uvrstiti dionice u burzovnu kotaciju, što signalizira sve veću potražnju za opremom za industriju električnih vozila.

Očekuje se kako će do 2030. godine električna i hibridna vozila činiti gotovo trećinu globalnog tržišta automobila. Prošle su godine činila četiri posto od ukupno 86 milijuna prodanih vozila, prema konzultantima CRU-a.

Među igračima koji se natječu za kontrolu tržišta infrastrukture za električna vozila spadaju francuska tvrtka Engie, njemački Innogy i E.ON te nordijske tvrtke Fortum i Vattenfall.