Poslovni ručak

Ambasador SAD-a: Nitko ne bi smio imati više od 10 posto glasačkih prava u Agrokoru

Američki veleposlanik tvrdi da je proces nagodbe u Agrokoru daleko dogurao
Robert Kohorst, američki veleposlanik
 Davor Pongračić / CROPIX

Manje regulacija, bolja i efikasnija birokracija, ažurno zakonodavstvo i pravna država. Ključni su to, iako već dobro poznati, faktori za poboljšanje poslovnog okruženja u Hrvatskoj, smatra Robert Kohorst, veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj.

- Imam dojam da svijet biznisa želi doći u Hrvatsku. Investitori žele ovdje ulagati, ali im je to prekomplicirano. Olakšate li ulagački proces, investitori će doći - poručio je jučer na poslovnom ručku Američke gospodarske komore u Hrvatskoj.

Kompanijama je, nastavio je Kohorst, za njihovo poslovanje ključno biti dijelom pravnog sustava koji funkcionira ažurno i pravedno. Imaju li povjerenja u sustav, odlučivat će se i na više hrabrih poslovnih pothvata.

Poslovnim liderima poručio je i da preuzmu odgovornost za jačanje domaće poslovne klime.

- Nemojte očekivati da će vaš susjed odraditi posao za vas. Demonstrirajte javnosti i vladajućima upravo na primjeru vašeg rada da poslovno prijateljska politika donosi benefite za društvo u cjelini - dodao je Kohorst koji je poziciju veleposlanika u Hrvatskoj preuzeo prije šest mjeseci.

Poslovni je ručak iskoristio i kao priliku da se osvrne na situaciju u najvećem hrvatskom poslovnom koncernu. Rješavanje krize u Agrokoru, smatra Kohorst, dobro je odrađeno, a proces nagodbe daleko je dogurao. No, ono što bi iz čitave situacije trebalo izvući kao pouku je da ''tako veliki konglomerati koji kontroliraju velik dio tržišta, bez obzira na to jesu li u državnom ili privatnom vlasništvu, onemogućavaju dinamiku tržišta kakva je ovoj zemlji potrebna''.

Ipak, istaknuo je i kako smatra da u novoj strukturi Agrokora, nitko ne bi smio imati više od 10 posto glasačkih prava u tom koncernu. Tako bi se, smatra, lakše izbjegle loše odluke jednog pojedinca ili jedne grupe.

- Ono što mi još uvijek nedostaje je garancija da se isti problem neće opet pojaviti. Volio bih vidjeti da se Vlada i time dodatno pozabavi. Volio bih vidjeti da, prije negoli se proces nagodbe dovrš,i u njega budu uključeni i ozbiljni elementi koji će prevenirati da se ovako nešto ponovi - rekao je.

Dodatno, smatra Kohorst, moramo ohrabriti mlade ljude da više ulaze u poduzetništvo.

- I sâm sam poduzetnik, i radio sam pogreške zbog kojih sam ponekad gubio milijune dolara. No, iz tih sam pogrešaka učio. Nemojte se bojati neuspjeha - zaključio je Robert Kohorst.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:43